Početna Gradske teme Savetovanje povrtara u Novom Sadu: Prvo podići kvalitet proizvoda, a zatim prinos

Savetovanje povrtara u Novom Sadu: Prvo podići kvalitet proizvoda, a zatim prinos

0

Iako domaći povrtari imaju veliko iskustvo i znaju da proizvedu kvalitetne plodove najraznovrsnijih povrtarskih vrsta, svesni su da unapređenje proizvodnje, bilo za domaće ili inostrano tržište, iziskuje kontinuiranu edukaciju. Nakon dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti i Kongresni centar “Master”, organizovali su jedan od najznačajnijih skupova u regionu – 22. Savetovanje povrtara.

Za prethodne dve godine, pre svega kada je reč o vremenskim uslovima, povrtari kažu – “ne ponovile se”. Suša je uzela svoj danak. Na pragu smo nove vegetacione sezone, za sada vlaga u zemljištu obećava dobar start, međutim šta će se nadalje dešavati teško je predvideti.

Naši povrtari prate nauku i savremene tehnologije proizvodnje što dokazuje i kvalitet domaćeg povrća.

Klimatske promene iznedrile su pojavu novih štetočina i prouzrokovača biljnih bolesti, a sa druge strane, u zemljama EU ukinut je značajan broj aktivnih materija koje ulaze u sastav preparata za zaštitu useva.

Nameće se pitanje kako proizvoditi u takvim uslovima, a da se ne naruši kvalitet i visina prinosa. Odgovor je u primeni održivih mera uz uvođenje inovacija, poput bioloških preparata, bioloških i organskih đubriva, aminokiselina…

Takve mere se odnose i na organsku proizvodnju, jer ubrzo će kontrolisana konvencionalna proizvodnja preći u integralnu proizvodnju, sa akcentom na dobru poljoprivrednu praksu.

Kako bi se ublažili negativni efekti promena klime, neophodna je strategija, pre svega primena novih agrotehničkih mera, ali i težnja ka podizanju kvaliteta proizvoda pa tek onda visine prinosa, jedna je od poruka sa tradicionalnog savetovanja povrtara.

Izvor: RTV.rs/Sonja Balaban
Foto: Pixabay