Početna Gradske teme Seminar za mlade koji žele da usavrše svoje folklorne veštine

Seminar za mlade koji žele da usavrše svoje folklorne veštine

0

U očuvanju tradicije vojvođanskih krajeva, važnu ulogu ima i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine. On više od četiri decenije organizuje seminar mladih, koji žele da usavrše svoje folklorne veštine, nauče nove korake, savladaju sviranje frule, dipla, gajdi i drugih starih instrumenta, koji su retko korišćeni.

Đorđe je svoju ljubav prema muzici ostvario kroz frulu. Uz predanu učiteljsku ruku, svi zainteresovani za autentične srpske instrumente sada su imali priliku da svoje znanje oplemene.

“Prvenstveno frula je naš tradicionalni instrument. A kao ansambl sviramo i frulu, gajde, gitare harmoniku i neke ostale stvari”, kaže Đorđe Nađ, Društvo za negovanje tradicije “Banatsko kolo”.

“Potrebno je pre svega ljubav po meni, zatim vreme odricanje, ali u svakom slučaju ljubav na prvom mestu, jer bez ljubavi prema instrumentu nema ništa, u svemu je tako”, kaže Borislav Birač, muzičar u državnom ansamblu “Kolo”.

A gde je muzika tu su i igre, pesme i običaji. Bilo da su iz Srema, Banata, Bačke, sa Homolja i iz Teslića, tu su da nas podsete na to ko smo i šta nam je ostavljeno u amanet.

“Igre su lepe poletne vesele dostojanstvene, vrsni igrači kite svaki korak naročito gde treba da se nadmeću, naročito muškarci”, kaže Dejana Kostić, koreograf.

“Svake godine vojvođanskom stvaralaštvu posvećujemo najviše pažnju iz jednostavnog razloga što nekako vojvođanski seljak, ili građanin sela u vojvodini prosto malo zanemario svoje izvorno stvaralaštvo, i mi želimo da ga vratimo što više na scenu”, kaže Savo Mučibabić, Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

“Kada gledamo pogranične države oko nas i kada upoređujemo sve ono što mi sa ove strane radimo, mi smo nekako svedeniji, dostojanstveniji, smireniji. Imamo lep odnos između polova, jako lep odnos između doba izvođenja nečega, i verujte gde god odemo to svi prepoznaju”, kaže Slobodanka Rac, Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Ove godine seminar traje do nedelje , i okuplja veliki broj gostiju kako iz zemlje tako i inostranstva.

“Cilj je da sve što naučimo na seminaru prenesemo na naše ansamble, da radimo da prikažemo različitosti u narodnim običajima, pjesmi i muzici”, kaže Mirko Marjanović, Kulturno-umetničko društvo iz Gradiške.

“Tek kada sam došla u Vojvodinu, u Grad Pančevo shvatila sam šta je to tradicija u pravom smislu, šta to znači teren, narodne igre, u izvornom obliku,tradicionalno pevanje i tako dalje”, kaže Marija Vukoslavčević, Dom kulture “3. oktobar” Banatsko Novo Selo.

Narodne igre su čuvari tradicije i običaja, dočaravaju boje krajeva iz kojih potiču, zato je važno da se prave vrednosti neguju i prenose sa kolena na koleno.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay