Početna Gradske teme Sentandrejski most se otvara za saobraćaj posle više od godinu dana

Sentandrejski most se otvara za saobraćaj posle više od godinu dana

Sentandrejski most biće pušten u saobraćaj danas, 30. marta, u popodnevnim časovima, posle godinu dana rekonstrukcije.

U okviru radova na donjem stroju mosta, obnovljeni su stubovi, urađena je sanacija glavnog nosača, čišćenje unutrašnjeg dela sanduka i ugradnja novih kablova, čime je ojačana konstrukcija mosta. Na samom mostu zamenjen je asfalt na kolovozu, izgrađene su nove pešačke staze, hidroizolacija i slivnici, postavljena nova zaštitna i odbojna ograda, izgrađeno je i novo javno osvetljenje.

Urađeni su i radovi na prilaznim saobraćajnicama, pa je obnovljen put u delu do skretanja ka TC “BIG” i do kružne raskrsnice sa klisanske strane.

– Obnova Sentandrejskog mosta neodvojiva je od drugog kapitalnog projekta, a to je rekonstrukcija Sentandrejskog puta, koja je trenutno u toku. Realizacijom tih značajnih investicija doprineće se kompletnom uređenju komunalne infrastrukture u ovom delu grada i postići će se veći urbani razvoj na teritoriji mesnih zajednica Кlisa, Slana bara i Vidovdansko naselje – navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, postoji potreba za izgradnjom novog Sentandrejskog mosta neposredno uz postojeći, zbog izuzetne saobraćajne opterećenosti i proširenja Sentandrejskog puta. “Most blizanac” je trenutno u fazi izrada projektne dokumentacije.

Sentandrejski most počeo da se popravlja prošlog marta sa rokom od šest meseci, ali je usledilo nekoliko odlaganja završetka radova i pomeranje rokova, tako da će na kraju biti završen nakon 380 dana. Radove je izvela firma “Srbijaautoput”, a platili su ih Grad Novi Sad i “Putevi Srbije”. Ukupna vrednost radova, nakon više aneksa, smanjenja i potom povećanja vrednosti, na kraju će ostati na otprilike početnom nivou od 66,9 miliona dinara bez PDV-a.

Sentandrejski most je sagrađen 1964. godine, dug je 195 metara i više od decenije se čekalo na njegovu popravku.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs