Početna Gradske teme Održan još jedan protest u Novom Sadu, građani pozvani da se pridruže...

Održan još jedan protest u Novom Sadu, građani pozvani da se pridruže demonstracijama 13. aprila u Beogradu

Više od hiljadu Novosađana učestvovalo je na 11. protestu “Jedan od pet miliona” i prošetalo gradskim ulicama od Pozorišnog trga do zgrade RTV-a, gde je organizovan drugi “Građanski dnevnik”.

Na protestu su ponovljeni osnovni zahtevi da do 13. aprila predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković podnesu ostavke i da se potom stvore uslovi za održavanje slobodnih izbora uz slobodne medije. Novosađani su pozvani da, ukoliko se uslovi ne ispune, zajedno sa građanima iz drugih delova Srbije budu u prestonici gde bi protestovali dok se ne ispune zahtevi. Prisutnima su se ispred Srpskog narodnog pozorišta, pre protestne šetnje, obratili balerina Bojana Leko, prof. dr Janko Veselinović i student i muzičar Nikola Sibinčić.

Lidera Pokreta za preokret Janko Veselinović zatražio je slobodan RTS i slobodnu RTV, jer je, kako je naveo, stanje medijskog mraka u Vojvodini gore nego u užoj Srbiji.

– To je tako zato što je u Vojvodini još veći kriminal i pljačka i to treba sakriti. Novi Sad je postao veš mašina za pranje prljavog novca. Prljavog novca Mila Đukanovića i iz oba entiteta Bosne i Hercegovine. Prljavog novca mafijaša sa severa Kosova i Metohije koji su u Novom Sadu, kojima je Vučić Vojvodinu dao kao feud. Nije Novi Sad kao što neki kažu u komunalnoj koaliciji, Novi Sad je u kriminalnoj koaliciji – poručio je Veselinović.

Po rečima studenta Nikole Sibinčića, Srbija će “prebroditi i ovo nevreme”.

– Svakom zlu, pa tako i ovom, mora doći kraj. Jadi onih što su nosioci ovog zla ostaće zauvek – rekao je on.

Balerina Bojana Leko je podsetila na osnovni zahtev protesta “Jedan od pet miliona”, a to je da sa vlasti odu “Vučić i njegov štetočinski režim”.

– Ovde smo danas jer želimo što pre da vidimo leđa štetočinama, kriminalcima i izdajicama države Srbije. Da li treba da budemo zabrinuti kada je patrijarh pre nekoliko dana u Nišu održao onako sraman govor nedostojan bilo kog iskrenog sveštenika Srpske pravoslavne crkve? Patrijarh treba da zna da nije posao pastira da stado deli, već da ga okuplja i usmerava. On je, nažalost, samo velika bruka i sramota vere i vremena u kojem živimo. On je taj koji treba da čini sve u interesu naroda. Naroda koji je izneveren, gladan, opljačkan, ponižen, zastrašen, ucenjen. Naroda koji je iz svih navedenih razloga danas na ulicama – navela je Bojana Leko.

Nakon govora na Pozorišnom trgu usledila je kratka protestantna šetnja od SNP-a niz Bulevara Mihajla Pupina do Keja žrtava racije i potom Ulicom Maksima Gorkog, gde su ispred zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i prošlog petka, “emitovali” Građanski dnevnik.

Voditelj je i ove nedelje bio novinar Igor Mihaljević koji je okupljenima pročitao nekoliko gradskih vesti, kao što su požar u tržnom centru “Promenada”, koji je sagrađen bez dozvola, i štrajk poštara. On je u Građanskom dnevniku imao i nekoliko sagovornika koji su pričali o odgovoru rukovodstva RTV-a na zahteve predstanika protesta “Jedan od pet miliona”, po kojem su odbijeni svi zahtevi protestanata, o poseti “bot” studenta istom RTV-u, problemima u Apotekarskoj ustanovi Novi Sad i drugim aktulenim temama o kojima proteklih dana nisu izveštavali javni medijski servisi i ostali mediji pod kontrolom režima.

Novi protest “Jedan od pet miliona” zakazan je za 5. april u 18 časova na Pozorišnom trgu, a studenti će se opet okupiti u 17 časova ispred Studentskog doma “Slobodan Bajić”.

Izvor: 021
Foto: 021