Početna Gradske teme Šetnja “Pokret za urbane bašte Novog Sada” u ponedeljak

Šetnja “Pokret za urbane bašte Novog Sada” u ponedeljak

U okviru projekta “Sećaš li se one dvorske bašte”, udruženja “Eco flame”, koji je finansirala Fondacija “Novi Sad 2021” kroz javni konkurs “Šetnje kroz nasleđe”, ljubitelji prirode imaće prilike da u ponedeljak, 3. juna uživaju u šetnji “Pokret za urbane bašte Novog Sada”.

Ukoliko vas interesuje da čujete priče lokalaca najstarijeg radničkog naselja Satelit, ukoliko želite da poslušate priče sa Detelinare o kojima se malo zna i lokacija koje su pre 15 godina bile pod zasadom povrća i voća, a sada su tamo višespratnice, onda u ponedeljak, u 10 sati budite kod “pečurke” ispred Satelitske pijace, jer upravo tamo počinje šetnja.

Ovom prilikom, građani će imati priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem ovog dela grada uz priče sugrađana o postojanju baštenskih zajednica na određenim lokacijama u ovom kraju. Takođe, stariji sugrađani evociraće sećanja i uspomene i preneti delić zanimljive istorije koja nije nikada ranije zabeležena.

Cilj ove “šetnje” jeste oživljavanje istorije javnih zelenih površina u Novom Sadu koje su nekada korišćene po principima urbanog baštovanstva. Ova šetnja će intepretirati stil života pre višespratnica i povećanja naseljenosti našeg grada i spojiti prošlost sa budućnošću Novog Sada – održivog grada.

Cilj konkursa “Šetnje kroz nasleđe” je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.

Prva “šetnja” kojoj su prisustvovali učenici Osnovne škole “23. oktobar” organizovana je u vreme cvetanja dženarike, dok je druga bila zakazana u vreme kada je cvetala paulovnija. Iz udruženja “Eco flame” ističu važnost ovog projekta kako zbog obnavljanja ovog spomenika prirode, tako i zbog edukacije mladih.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay