Početna Gradske teme Situacija u Vojvodini nestabilna: Vrbas potencijalno žarište

Situacija u Vojvodini nestabilna: Vrbas potencijalno žarište

0

Situacija u vezi sa korona virusom u Vojvodini je nestabilna, ali pod kontrolom, a u pokrajini Novi Sad prednjači po broju obolelih i zabrinjava to što je potencijalno ozbiljno žarište Vrbas gde je trenutno 25 pacijenata hospitalizovano, izjavio je pokrajinski sekeratar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je za Pink rekao da je trenutno u Kliničkom centru Vojvodine 108 pacijenta smeštenih u dve zgrade, da se pripremaju još dve zgrade za eventualno veći broj obolelih, da je u bolnici u Pančevu 94 pacijenta, dok ostale bolnice na teritoriji Vojvodine nemaju neki veći priliv obolelih.

“Ono što je zabrinjavajuće je da mi i dalje, i pored upornih apela i upozorenja, imamo situaciju da se u zatvorenom prostoru odvijaju različite proslave sa ogromnim brojem ljudi”, naveo je Gojković.

Prema njegovinm rečima, u Vrbasu su u toku prošle nedelje bile tri, četiri svadbe sa po 300 ili 400 ljudi, a za danas ju ponovo najavljeno okupljanje, ne samo u Vrbasu, nego u celoj Srbiji.

Gojković je istakao da se iz trenutne situacije mora izaći što pre, a to ne može da se dogodi bez strogog pridržavanja zaštitnih mera svih u društvu.

On je naveo da je već četiri meseca zdravstveni sistem zategnut kao struna i četiri meseca lekari i medicinske sestre rade u veoma teškim uslovima, jer je veliki broj obolelih.

“Ukoliko ne uspemo da suzbijemo u ovom trentuku ovaj lanac, doći ćemo u situaciju da ćemo u septembru i oktobru i dalje u bolnicama imati veliki broj zaraženih, što može da bude ozbiljan problem za zdravstveni sistem”, kazao je Gojković.

Navodeći da je problem što su pacijenti stari između 30 i 50 godina sa težom kliničkom slikom, Gojković je dodaje da ima dovoljno opreme i kadrovskog potencijala u zdravstvu i da je cilj da se smanji povećanje broja obolellih u kratkom vremenskom periodu.

Izvor: FoNet
Foto: Pixabay