Početna Gradske teme Školske uniforme nisu dobile podršku u Novom Sadu

Školske uniforme nisu dobile podršku u Novom Sadu

0

Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji, iako se njihovo uvođenje najavljuje već skoro dve godine.

To potvrđuju i u Ministarstvu prosvete, uz napomenu da su glavni problem finansije, piše Blic.

“Rezultati anketa pokazuju da roditelji i učenici u većini nisu prihvatili ideju uvođenja školskih uniformi, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme. Mi se i dalje zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Naše je mišljenje da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane”, kažu za Blic u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Istina, kreirala ih je poznata dizajnerka Dragana Ognjanović, koja ih je donirala, a ministar prosvete Mladen Šarčević tada je rekao da bi one trebalo da zažive u naredne dve godine.

U Kragujevcu i Novom Sadu još uvek nema škola koje su uvele uniforme. Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjicki kaže za 021 da se videla jasna razlika između mišljenja osnovaca u nižim i u višim odeljenjima – u prvim i drugim razredima su deca mahom bila za uvođenje uniforma, dok je protiv uniformi bila većina đaka u višim razredima.

“Da bi prošao predlog o uvođenju ovakvog projekta, potrebno je 50 odsto plus jedan glas, što je teško dostići. Kamen spoticanja je pitanje finansiranja ovih uniformi, jer postoje roditelji koji podržavaju inicijativu, ali nemaju sredstva. Zato je i bio dobar predlog da se sve škole povežu sa krojačkim smerovima u srednjim školama, ali je za to potrebna pomenuta podrška, koja je izostala”, objašnjava Pastonjicki.

Kako dodaje, priča nije gotova jer, ukoliko se dođe do modela finansiranja koji bi bio prihvatljiv većini roditelja, projekat bi mogao da dobije podršku i da zaživi.

“Nije još uvek decidno odlučeno kako bi školska uniforma izgledala. Ideja je da deca sama predlože kako bi njihove uniforme izgledale, a bilo je predloga da to jednostavno budu majice ili duksevi sa amblemom škole. Mi bismo voleli da škole imaju uniforme iz više razloga – pripadnost kolektivu i bezbednost učenika samo su neki, jer učenici često borave u dvorištima, koja su otvorene površine i na njima borave i deca koja nisu đaci. Pitanje socijalne strukture bi takođe bilo rešeno”, navodi Pastonjicki za 021.

Izvor: Blic, 021.rs
Foto: Pixabay