Početna Gradske teme Skoro 1.300 tona opasnog otpada i dalje u industrijskoj zoni u Novom...

Skoro 1.300 tona opasnog otpada i dalje u industrijskoj zoni u Novom Sadu

Opasan otpad koji je pre skoro godinu dana inspekcija zaštite životne sredine pronašla u industrijskoj zoni u Novom Sadu još uvek nije uklonjen.

Kako kažu u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, otpad nije uklonjen sa lokacije, a u toku je krivični postupak.

“U skladu sa oduzimanjem dozvole operateru, postoji zabrana prijema novog otpada na lokaciju i obaveza uklanjanja celokupnog otpada sa nje”, navodi se u odgovoru sekretarijata.

U industrijskoj zoni u Novom Sadu, u oktobru 2019. godine pronađeno je 1.298 tona opasnog otpada u zatvorenom objektu, bez dozvole za skladištenje. Ovaj otpad skladištila je firma “Eco-Logistica” kojoj je inspekcija naredila da otpad ukloni i preda pravnom licu ovlašćenom za upravljanje.

Na predlog inspektora, ovom operateru je, krajem prošle godine, oduzeta dozvola za skladištenje opasnog otpada. Međutim, deset meseci kasnije, pronađeni otpad i dalje je na istom mestu.

Kako je potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, protiv operatera i odgovornog lica A. U. podneta je krivična prijava zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Nepoznato je kakav tačno otpad je u pitanju, ali sudeći po dozvoli objavljenoj na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, firma “Eco-Logistica” je, između ostalog, skladištila plastiku, metale, sagorljivi otpad, obojene metale, otpadne lepkove, a imala je dozvolu za sakupljanje i transport za drvo koje sadrži opasne supstance, odbačenu elektronsku opremu, citotoksične i citostatične lekove, fluorescentne cevi, pesticide, foto hemikalije, kiseline, izolacione materijale koji sadrže azbest i drugo.

Podsetimo, pre dve godine u krugu novosadske fabrike “HINS” pronađeno je 1.816 tona opasnog otpada koji je sadržao ulja sa teškim metalima i druge supstance koje su kancerogene i opasne po život. Zakupac prostora fabrike “HINS” tada je uhapšen, a protiv njega i još pet osoba pokrenut je krivični postupak, naveli su za 021 u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Nakon što je tužilaštvo prikupilo dokaze, postupak je prešao u nadležnost Osnovnog suda u Novom Sadu.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine izdao je četiri dozvole za skladištenje opasnog i neopasnog otpada na teritoriji Novog Sada, a od početka godine do danas, inspekcija za zaštitu životne sredine nije zatekla skladištenje opasnog otpada u Novom Sadu bez izdate dozvole nadležnog organa.

Izvor: 021
Foto: Pixabay