Početna Gradske teme Vakcine protiv HPV virusa u Institutu za javno zdravlje Vojvodine

Vakcine protiv HPV virusa u Institutu za javno zdravlje Vojvodine

0

Vakcine protiv HPV virusa, 1.600 doza, koji izaziva tumor grlića materice biće dopremljene Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a namenjene su devojčicama uzrasta od 12 do 14 godina.

– Radi se o četvorovalentoj vakcini koja sadrži dva tipa niskoonkogenih i dva tipa visokoonkogenih virusa i ona indukuje stvaranje antitela na ove tipove virusa, a 750 devojčica, uzrasta od 12 do 14 godina, će prioritetno biti vakcinisano. One će morati da prime dve doze vakcine, a svi zainteresovani roditelji će sa izabranim pedijatrima u Domu zdravlja izraziti želju da vakcinišu devojčice i sa pedijatrom će se dogovarati o dinamici sprovođenja, kada će dobiti prvu, a kada drugu dozu vakcine – izjavila je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Vojvodine dr Mirjana Štrbac za RTV.

U drugom delu programa biće obezbeđene vakcine za još oko 100 devojčica uzrasta od 15 do 18 godina, a te devojčice će primati tri doze vakcine.

U Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli i do 1.500 žena, a umre njih oko 500, dok na dnevnom nivou budu otkrivena četiri nova slučaja. Poražavajuće je to što se starosna granica kod žena pomera i što se zna da je humani papiloma virus glavni uzročnik oboljenja od raka grlića materice kod žena.

Na osnovu istraženih studija u zemljama u kojima se vakcina dugo koristi, postoje neoborivi dokazi da je upravo vakcinacija jedina prava i efikasna mera prevencije karcinoma grlića materice i u tim zemljama primenjuje se već više od 15 godina.

U pojedinim zemljama ta vakcina koristi se i za dečake da bi imali čitave generacije mladih koji su zaštićeni od HPV virusa.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay