Početna Gradske teme Skoro 50 žrtava prijavilo seksualno nasilje Centru u Betaniji, 19 maloletnica

Skoro 50 žrtava prijavilo seksualno nasilje Centru u Betaniji, 19 maloletnica

Blizu 50 žrtava seksualnog nasilja, od kojih je 19 maloletno, od početka godine zatražilo je pomoć Centra za žrtve seksualnog nasilja u Betaniji.

To je trostruko više nego prošle godine. Kako ističe upravnik Betanije Tihomir Vejnović, žrtvama je na jednom mestu dostupna kvalitetna zdravstvena usluga, psihosocijalna pomoć, kao i šansa da dobiju pravnu i policijsku pomoć.

Koordinatorka stručnog tima Danica Todorov navela je da su ženama koje su pretrpele seksualno nasilje pored hitne zdravstvene zaštite dostupne sve informacije, pravni saveti šta ih očekuje, ali dobijaju i poruku da imaju podršku društva. Prema rečima direktorke Centra za podršku ženama Biljane Stepanov, prvi put u Srbiji povezuju se dva sistema: socijalne i zdravstvene zaštite.

Medicinski fakultet je obučio 688 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama za postupanje sa žrtvama nasilja, a u toku je obuka još nekoliko grupa sa više od 300 polaznika. Cilj je da obuku prođe 1.500 zaposlenih. Obučeno je 968 stručnjaka iz pet sektora (policija, pravosuđe, socijalna zaštita, zdravstvo i civilni sektor).

Novi Sad i Zrenjanin su prvi gradovi koji su dobili ovakav centar krajem prošle godine, a potom su ove godine osnovani u Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

Broj na koji se svaka devojka i žena u situaciji nasilja mogu obratiti je telefon SOS Vojvodina 0800/10-10-10, svakog radnog dana od 10 do 20 časova. Poziv je besplatan iz fiksne i svih mreža mobilne telefonije. Ukoliko želite možete pisati na mreza.sos.vojvodina@gmail.com.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay