Početna Kultura Novosadski džez festival od 15. do 18. novembra

Novosadski džez festival od 15. do 18. novembra

0

Novosadski džez festival održaće se od 15. do 18. novembra.

Prvi koncert glavnog programa biće u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz, 15. novembra, kada će nastupiti Trio “AFIUM” (Pečuj, Mađarska), Grossmutterchen Hatz & Klok (Sankt Polten, Austrija) i Karageorgiev Quartet (Plovdiv, Bugarska).

Od 16. do 18. novembra koncerti će se održavati u Srpskom narodnom pozorištu.

Prvo veče u SNP-u rezervisano je za Novosadski big bend koji predvodi dirigent Fedor Vrtačnik. Koncert će se sastojati iz dve celine – prvi je promocija novog CD-a ovog orkestra “Polaris”, dok će u drugom delu nastupiti američka pevačica Deniz King. Ona će predstaviti moderne aranžmane kompozicija iz svog redovnog repertoara.

U okviru glavnog programa, nastupiće i čuveni bubnjar Bili Kobam sa svojim kvintetom, italijanski pijanista Antonio Farao, uz našeg bubnjara Vladimira Kostadinovića, Kvartet saksofotniste Migela Zenona, Trio Dušana Jevtovića, sastav Keka Fornarelija, trio Kurta Rozenvinkela sa italijanskim basistom Dariom Deidom i Big bend RTS uz trombonistu Semjuela Blejzera.

Basista Vladimir Samardžić, koji je ostvario internacionalnu karijeru, nastupiće u dva navrata. Najpre, kao spoljni saradnik Big Benda, s kojim je ove godine često svirao, a drugi nastup biće predstavljanje Samardžićevog autorskog projekta, ostvaren sa Nenadom Gajinom koji živi i radi u Parizu, saksofonistom Felipeom Salesom i bubnjarem Mokhtarom Sambom.

Uroš Šećerov, član Saveta festivala, a ove godine i učesnik, kaže da ga raduje činjenica što će ove godine na festivalu nastupiti veliki broj srpskih muzičara koji su evropske i svetske zvezde. Dodao je da će, 16. i 17. novembra, biti održana radionica na kojoj će polaznici imati prilike da saznaju šta je Free Jazz. Potom, drugog dana ove radionice, biće prikazane muzičke skulpture Vladimira Labata, u studiju za art integralnu improvizaciju na Popovici.

Ove godine započeta je saradnja Fondacije “Novi Sad 2021” i Kulturnog centra Novog Sada na Novosadskom džez festivalu i zajednički se realizuju predfestivalske aktivnosti od 11. do 14. novembra i prvi dan glavnog programa.

Cena pojedinačne ulaznice za koncertno veče u Novosadskom pozorištu je 400 dinara, a prodaju se samo 15. novembra, od 11 do 20h.

Cena pojedinačnih ulaznica za koncertne večeri u Srpskom narodnom pozorištu iznosi 800, a prodavaće se od 11 do 20h.

Pretprodaja ulaznica počela je 3. novembra. Cena kompleta ulaznica za sve četiri večeri iznosi 2.300 dinara.

Prijave za radionice moguće su putem sajta Novosadskog džez festivala www.novisadjazzfestival.rs.

Izvor: 021.rs