Početna Gradske teme Skupština Grada Novog Sada: Za izgradnju puteva obezbeđeno preko dve milijarde dinara

Skupština Grada Novog Sada: Za izgradnju puteva obezbeđeno preko dve milijarde dinara

0

Skupština Novog Sada usvojila je niz planskih dokumenata, koji, prema rečima zamenika gradonačelnika, određuju dalji razvoj grada. Među njima je i plan generalne regulacije Petrovaradina sa tvrđavom, koji predviđa izgradnju pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava, botaničke bašte i prečistača otpadnih voda. Takođe, raspoređeno je i rekordnih 2,1 milijardu dinara za putnu privredu, čime će biti rekonstruisano dvadesetak ulica i bulevara u gradu. Usvojen je i izveštaj o izvršenju budžeta.

Izveštaj o izvršenju gradskog budžeta za prvih šest meseci ove godine pokazuje da su u tom periodu ostvareni prihodi od 16,4 milijarde dinara, odnosno 86, 4 odsto od planiranog, a da je potrošeno oko 13 milijardi, što je 68 odsto od zacrtanog. Iako se nalazimo u teškim i izazovnim vremenima, gradske finansije su stabilne, poručuju u gradskoj vlasti.

Da je došlo do novog porasta broja zaposlenih i broja obveznika, govori i brojka poreskih prihoda koja do 30. juna iznose čak 87,2 posto ili 10 milijardi 658 miliona dinara, i kad posmatramo ovu godinu u odnosu prethodnu godinu, viši su za milijardu 339 miliona. I to je ono što nam daje snagu i vodi nas da radimo još više i jače, i to je napredak Grada Novog Sada – rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

Opozicija kritikuje izvršenje budžeta, posebno rashodnu stranu. Zameraju to što nije potrošeno više novca na velike investicije.

Sva je prilika da ukoliko se nastavi ovakvim tempom i dinamikom, da ćemo na kraju 2022. ponovo imati suficite koji se mere sa nekih 4,5,6 milijardi, možda i više. Za Srpsku radikalnu stranku je to nedopustivo i nenormalno – rekao je Đurađ Jakšić iz SRS-a.

Mi imamo finansijske zamerke oko punjenja i trošenja budžeta, oko suficita, smatramo da je neiskorišćeno vreme stabilnog budžeta za izradu nekih mega projekata u Novom Sadu – rekao je Bojan Radojević iz DSS-a.

Skupština je dala zeleno svetlo za proširenje i dogradnju Dečje bolnice, zatim za proširenje zelenih površina u gradu, kao i za izgradnju stambenih zgrada i podizanja spratnosti na određenim lokacijama. Opozicija te odluke kritikuje, navodeći da se u gradu stvara urbanistički haos, dok vlast tvrdi da se time omogućava dalji razvoj grada. Ono što se nije našlo na dnevnom redu, to je izbor novog gradonačelnika, a kako kažu u vladajućoj koaliciji, aktuelni gradonačelnik je i dalje na svojoj funkciji i tako će biti sve do formiranja nove republičke Vlade.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay