Početna Gradske teme Skupština grada odlučila: Novi Sad dobio prolaz Milana Mladenovića

Skupština grada odlučila: Novi Sad dobio prolaz Milana Mladenovića

0

mladenovic

Ovo je grad za nas i sve naše ljude“, možda bi rekao popularni pokojni jugoslovenski pevač Milan Mladenović.
Iako Mladenovića više nema među nama, on u Novom Sadu dobija prolaz u samom centru grada.

O Milanu Mladenoviću, frontmenu grupe Ekatarina Velika, ne prestaje da se govori ni 21. godinu posle njegove smrti, a tema je bio i u Skupštini Novog Sada, koji će poput većih gradova bivše Jugoslavije zvanično dobiti tablu sa njegovim imenom, u prolazu Zmaj Jovine ulice 22.

Komisija za nazive delova naseljenih mesta donela je tu odluku u julu, a odbornici Skupštine grada su je potvrdili.

Tačan datum postavljanja table još uvek se ne zna, ali je odluka, izgleda, donesena u pravo vreme, kada se Novi Sad takmiči za evropsku prestonicu kulture.

Mladenovića sa Novim Sadom povezuju i dva albuma snimljena u Studiju M, u kojem su nastale neke od najpopularnijih pesama “Krug”, “Srce”, “Par godina za nas”, “Dum Dum”.

Muzička grupa “Šarlo Akrobata” je bio početak “Novog talasa”, novih ideja i nove energije. Sredina i kraj bila je muzička grupa “Ekatarina Velika”, a objedinitelj svega toga bio je Milan Mladenović. Njegovu energiju tada je bilo nemoguće ne osetiti, a čini se da danas, kroz njegove pesme, ta energija i dalje živi.

Iako je preminuo prerano, uspeo je da ostavi dubok trag u muzici koju i danas rado slušaju pripadnici svih generacija.

I kako bi rekli stihovi iz jedne od njegovih pesama “u svakom porazu video je deo slobode, i kada je bilo gotovo, za njega je tek tada počinjalo”.

Autor: RTV
Foto: oradio.rs