Početna Kultura Projekcija lirskog spektakla iz Eks-an Provansa danas u Sinagogi

Projekcija lirskog spektakla iz Eks-an Provansa danas u Sinagogi

0

ALCINA-0693

Muzička omladina Novog Sada i Francuski institut u Srbiji najavljuju PROJEKCIJU lirskog spektakla iz Eks-an Provansa u utorak, 29. septembra u Sinagogi.

Na velikom ekranu u novosadskoj Sinagogi, publika će imati prilike da pogleda Hendlovo opersko ostvarenje izvedeno u julu ove godine, na jednom od najčuvenijih festivala sveta – Međunarodnom festivalu lirske muzike u Eks-an-Provansu!
U operi Alčina, nastaloj davne 1735. godine prepoznaju se uvek aktuelne teme i univerzalne vrednosti. Prepuna uzbudljivih i naglih preokreta uz vrhunsku pevačku podelu, modernu scenografiju i savremene kostime, ona savršeno odgovara epohi spektakla u kojoj živimo.

Projekcija počinje u 19,00 sati, a ulaz je slobodan.

Alčina je čarobnica koja ima poseban dar zavođenja. Zahvaljujući neodoljivom, nestvarnom i opijajućem šarmu ona osvaja i privlači vitezove na njeno ostrvo, da bi ih ubrzo potom pretvarala u divlje zveri ili stene. Na kraju zavodnica postaje zavedena. Alčina se zaljubljuje u viteza Ruđera, kojem je prethodno obrisala sva sećanja na njegov prethodni život. Uhvaćena u sopstvenu zamku, Alčina je osuđena na propast: vitez je napušta i vraća se svojoj vernoj i voljenoj Bradamante. Gubeći svoje magijske veštine, Alčina ostaje same u suzama.

Autor i foto: NsHronika.rs