Početna Gradske teme Skupština grada održaće sednice zatvorene za javnost

Skupština grada održaće sednice zatvorene za javnost

voj-Novi-Sad

Skupština grada održaće dve vanredne sednice u četvrtak, od kojih će druga biti zatvorena za javnost. Opozicija kaže da nije iznenađena ovakvim ponašanjem vladajuće koalicije, koja je, kako navode, već svojim dosadašnjim ponašanjem obesmislila rad gradskog parlamenta, ali da se sada otišlo još dalje.

Šef odborničke grupe radikala Ðurad Jakšić kaže za 021.rs da je prva sednica zakazana kako bi se produžio rad TV Apolo, jer je privatizacija odložena za jesen, ali su uz tu odluku iz vlasti iznenada prirodali još 30 tačaka dnevnog reda, uglavnom izveštaja o radu kulturnih i zdravstvenih ustanova. On je dodao da se slaže da treba omogućiti da Apolo nastavi da radi još nekoliko meseci, ali da nije bilo razloga da se vanredno dodaje još 30 tačaka dnevnog reda, među kojima se nalaze i planovi rada zdravstvenih ustanova za 2015. godinu, a besmislica je da se planovi donose tek sada, jer je to trebalo da bude urađeno još početkom godine.

Druga sednica je, po njegovim rečima, još veća misterija jer je proglašena za tajnu i to prvi put u istoriji lokalnog parlamenta, a na njoj treba da se donesu odluke iz domena bezbednosti.

– Na sastanku predsednika odborničkih grupa, predsednica Skupštine nije znala da nam precizno i tačno kaže o čemu se tu radi. Pretpostavljamo da je u pitanju zakonska obaveza da Skupština usvoji plan rasporeda u vanrednim situacijama, ali ovo je prvi put da imamo tajnu sednicu. Poseban je nonsens da će ona biti druga po redu, pa se može desiti da bude tek kasno uveče, što svemu daje veo misterije – navodi Jakšić.

Odbornici bez materijala za tajnu sednicu

Šef novosadskih demokrata Veljko Krstonošić kaže za 021.rs da nikome nije jasno zašto se zakazuje vanredna sednica u tako kratkom roku, jer odbornici ne mogu ni da stignu da se upoznaju sa tačkama dnevnog reda.

– Mi smo sinoć dobili materijal, a sednica je u četvrtak. Kako oni očekuju da se odbornici upoznaju sa preko 30 tačaka dnevnog reda i ako treba ulože amandmane za dva dana? Sem Apola, nije bilo potrebe da ostale tačke budu na vanrednom zasedanju. Što se tiče druge sednice, koja je proglašena za tajnu, ne znam šta nas očekuje, jer materijale nismo dobili i oni će nam biti podeljeni pred zasedanje, a pri tome, koliko sam upoznat sa radom lokalne skupštine u poslednje dve decenije, ovo se nikada nije dešavalo – kaže Krstonošić.

U Skupštini grada su potvrdili da će biti održane dve sednice. Na prvoj će se, pored donošenja neophodne odluke o finansiranju TV Apolo, pošto je njena privatizacija odložena za jesen, raspravljati o izveštajima o poslovanju svih zdravstvenih i kulturnih ustanova u 2014. godini, kao i o planovima rada zdravstvenih ustanova u ovoj godini. Takođe, na dnevnom redu se nalazi i nekoliko regulacionih planova.

Što se tiče druge, tajne sednice, na dnevnom redu su tačke koje se zovu “Odluka o organizaciji i radu organa Novog Sada u ratnom i vanrednom stanju”, kao i “Odluka o određivanju subjekata odbrane preko kojih građani Novog Sada neposredno zadovoljavaju osnovne potrebe u ratnom i vanrednom stanju”.

Autor: 021.rs