Početna Gradske teme Skupština grada u petak odlučuje o likvidaciji ZIG-a i Poslovnog prostora

Skupština grada u petak odlučuje o likvidaciji ZIG-a i Poslovnog prostora

Skupstina_grada 640

Skupština grada će u petak, 18. novembra održati sednicu na kojoj će se doneti odluku o likvidaciji Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora. Prema predlogu odluke, u koji je 021.rs imao uvid, predviđeno je da se svi radnici ova dva preduzeća prebace da rade u Gradskoj administraciji kao dve nove uprave. Naime, od ZIG-a će nastati Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a od Poslovnog prostora Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove. Ovim će se broj novosadskih uprava povećati na 17, pri čemu u dosadašnjem radu administracije neće doći do većih izmena. Jedina promena je ta što će se Upravi za urbanizam oduzeti deo koji se odnosi na građevinske poslove i sada će ga voditi nova uprava nastala od ZIG-a.

Odluka o gašenju ova dva preduzeća se donosi na osnovu Zakona o budžetskom sistemu koji je usvojila Narodna skupština 15. decembra 2015. godine, a koji propisuje da se indirektnim korisnicima budžetskih sredstava više ne smatraju javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovane od strane lokalne vlasti koja se finansiraju iz javnih prihoda, a čija je namena utvrđena posebnim zakonom.

Zakon je predvideo da sva ova preduzeća prestanu da rade do 1. decembra ove godine.

Očekuje se da odluka bude doneta bez problema, pri čemu je opozicija već protestovala jer vlast predvođena Srpskom naprednom strankom ni posle četiri godine nije reformisala upravu, a sada je, prema rečima demokrata, povećava. Ova stranka je još optužila SNS da planira da svoje članove, koji su pri tome i odbornici, a rade trenutno u ZIG-u ili u Poslovnom prostoru, zaposli u drugim javnim preduzećima.

Vlast nije direktno odgovorila na ove primedbe, već je samo navela da demokrate dok su bile na vlasti nisu ništa uradile da reformišu upravu.

Dodajmo i da će Skupština grada na sednici usvojiti nekoliko urbanističkih planova, park kod Instituta u Sremskoj Kamenici proglasiti za spomenik prirode, doneti nove statute svih javnih preduzeća, kao i nekoliko manjih kadrovskih izmena.

Autor: 021.rs