Početna Gradske teme Skupština grada u petak odlučuje o rušenju poslednjih čardaka u Novom Sadu

Skupština grada u petak odlučuje o rušenju poslednjih čardaka u Novom Sadu

Kotobanja_carda_Hilandarska_700

Skupština grada na sednici u petak, 18. novembra trebalo bi da donese odluku o izmenama urbanističkog plana kojim će se omogućiti rušenje jedne od poslednjih kotobanja, odnosno čardaka u Novom Sadu, saznaje 021.

Ovaj objekat u Hilandarskoj 2, do sada je bio označen kao “značajni objekat” od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako 021.rs saznaje, Skupština donosi ovu odluku kako bi se omogućilo rušenje kotobanje, odnosno čardaka kako se naziva ova vrsta objekata koja je služila za čuvanje kukuruza.

U odluci o izmenama Plana detaljne regulacije blokova oko Masarikove ulice se navodi da je prema važećoj odluci čardak zaštićen, ali da se traži preispitivanje ovoga kako bi se na toj parceli sagradila zgrada do četiri sprata umesto kuće do dva sprata. U samom predlogu odluke se navodi da je sada pribavljeno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim je “definisano da postojeća kuća i čardak svojim arhitektonskim vrednostima nisu od interesa za čuvanje ili publikovanje stručne službe, te je moguće planirati adaptaciju, nadogradnju, zamenu ili izgradnju novog objekata”.

Posebno je zanimljivo da je Zavod, koji je kotobanju pre nekoliko godina stavio pod zaštitu kao “značajan objekat”, sada promenio mišljenje i tako dozvolio da jedan od četiri preostala ovakva objekta u Novom Sadu budu porušena.

Pored ovog čardaka, u Novom Sadu postoji još jedan u dvorištu porodične kuće Đorđa Balaševića u Ulici Jovana Cvijića, zatim u Kisačkoj 43 i još jedan u dvorištu Jevrejske 6.

Čardak u Jevrejskoj 6 je u veoma lošem stanju i prema postojećim urbanističkim aktima predviđen je za uklanjanje. Uklanjanjem kotobanje u Hilandarskoj 2, nastaviće se sa politikom uklanjanja kulturno-istorijskih spomenika. Poslednji takvi slučajevi su rušenje kuća-trščara u Ulici kraljevića Marka i zgrade Komunalne banke u Narodnih heroja, uz niz manje znanih kuća i drugih objekata u širem centru Novog Sada.

Autor: zarko@021.rs
Foto: 021.rs