Početna Gradske teme Sloboda nema cenu: Performans povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

Sloboda nema cenu: Performans povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

0

Nakon nekoliko godina neformalnog rada, organizovanja konferencija, preko 50 radionica za decu i mlade, uličnih akcija, i nekoliko godina tokom kojih se aktivisti trudili da rade rame uz rame sa predstavncima državnih institucija, drugim organizacijama i lokalnim timovima na prevenciji trgovine ljudima, 18. oktobra, neformalna grupa Sloboda nema cenu, postaće formalno udruženje.

“Nakon sedam godina kroz koje smo kao neformalna grupa sakupljali iskustvo i unapređivali znanje procenili smo da smo spremi za korak dalje i za veće učšće u borbi protiv trgovine ljudima. Kroz edukaciju, pre svega mladih, budućih profesionalaca i profesionalki, ali i opšte javnosti, želimo da podignemo svest naših građana i građanki i na taj način doprinesemo da više ni jedana osoba ne bude žrtva trgovine ljudima! Simbolično, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima održaće se osnivačka skupština na kom će Neformalna grupa Sloboda nema cenu postati Udruženje građana – Sloboda nema cenu”, kaže izvršna direktorka Udruženja građana Sloboda nema cenu Dobrila Marković.

U susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, Sloboda nema cenu organizuje VIII konferenciju o trgovini ljudima koja je namenjena studentima psihologije, socijalnog rada, prava, medicine i novinarstva, sa ciljem da se unapredi znanje onih koji će u budućnosti biti na prvim linijama u borbi protiv trgovine ljudima.

Konferencija #NaPrvojLiniji edukovaće studente, buduće profesionalce o krivičnom delu trgovine ljudima, njegovim oblicima, prevenciji i postupanju u praksi iz ugla različitih profesija koji se u svom radu mogu susresti sa žrtvama ili počiniocima.

Sem toga, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u saradnji sa Operom Srspkog narodnog pozorišta Nefromalna grupa “Sloboda nema cenu” organizuju javnu akciju “Na prvoj liniji” u okviru koje će se premijerno izvesti javno čitanje originalne Cross opere, međunarodnog projekta Kreativne Evrope, u kojoj učestvuje i Srpsko narodno pozorište.

Opera Srpskog narodnog pozorišta, izvešće deo originalnog libreta i kompozicije Jasmine Mitrušić.

“Cross opera je međunarodni projekt u kom pored pozorišta iż Modena i Lindza učestvuje i Srspko narodno pozorište. Projekat se sastoji u tome da će svako od ova tri pozorišta, napisati, komponovati i izvesti po jedan čin originalne opere na zajedničku temu: migracije. Ovom javnom akcijom Neformalna grupa i Opera Srpskog narodnog pozorišta žele da skrenu pažnju javnosti na problem trgovine ljudima u Srbiji i pošalju poruku da svako od nas može da da svoj doprinos u borbi protiv trgovine ljudima”, objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Evropska Komisija je 2007. Godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se u svim zemljama članicama EU organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima. Događaji koji se organizuju tim povodom imaju veliki preventivni značaj, jer informišu javnost o ovom fenomenu, koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Poslednjih deset godina u Srbiji se ovaj datum obeležava kao i u drugim zemljama Evrope – konferencijama, tribinama i drugim relevantnim aktivnostima koje dodatno rasvetljavaju problem pred očima javnosti.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: PIxabay