Početna Crna hronika Advokat Ivana Kontića: Moj branjenik hteo da se vrati u Srbiju, ali...

Advokat Ivana Kontića: Moj branjenik hteo da se vrati u Srbiju, ali ga je policija preduhitrila

0

Slučaj Ivana Kontića, koji je krajem avgusta brutalno pretukao 28-ogodišnjeg M. M. (28), a potom mu onesvešćenom lomio ruke, šokirao je Srbiju, ali postavlja se pitanje koliko su jaki dokazi kojima tužilaštvo raspolaže u ovom postupku.

Oštećeni muškarac do danas nije dao iskaz u tužilaštvu, a ukoliko se uzme u obzir da najpre nije želeo da sarađuje sa istražnim organima i činjenica da snimak napada odbrana uhapšenog Kontića može da ospori time što je nezakonito pribavljen, postavlja se pitanja da li će ceo slučaj zapravo pasti u vodu.

Advokat Dimitrije Ilić rekao je za Nova.rs da pravna kvalifikacija ovog dela nije kristalno jasna, ali i analizirao koliko je “čvrst” predmet koji tužilaštvo ima u svojim rukama.

“U ovom slučaju sporan je pomenuti video snimak, čiji smo sadržaj svi imali priliku da vidimo, odnosno način na koji je on pribavljen. Znamo da su snimci prvo izašli u javnost, što znači da je neko uređaj sa snimcima već pretresao, bez da je postojala ikakva naredba suda. A da bi se ušlo u sadržaj određenog uređaja, neophodno je da postoji naredba suda. Ovde imamo situaciju da je neko nezakonito pretresao uređaj, te, stručno posmatrajući, odbrana ima pravo da traži da se snimak izdvoji iz spisa predmeta”, kaže Ilić.

Dodaje da je možda još veći problem iskaz oštećenog mladića.

“Dodatni problem jeste i to što oštećeni nije izneo svoj iskaz, jer nije želeo. Znači, ako u predmetu nema iskaza oštećenog i ako pomenuti video-snimak ne može da se koristi kao dokaz na sudu, jer je nezakonito vršen pretres, nema ni slučaja”, kaže Ilić.

Kontić, koji je tokom vikenda uhapšen u Crnoj Gori po poternici koju je za njim raspisala srpska policija, saslušan je u tužilaštvu u Podgorici i on se složio da bude izručen Srbiji. Njemu se na teret stavlja krivično delo pokušaj ubistva, za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

“Iz pomenutog snimka može da se postavi kao sporno i to da li se radi o ubistvu u pokušaju, teškom ubistvu u pokušaju ili teškoj telesnoj povredi, jer svako od ovih dela može da se brani uz određeno obrazloženje. Iako je za laičku javnost najmonstruoznije to što osumnjičeni onesvešćenom mladiću lomi ruke, ovde je veći problem zapravo trenutak kada ga on, svom silom udara u glavu, dok on nepomično leži. To što mu lomi ruke ne može da mu ugrozi život, ali može to što ga je najpre udavio, odnosno onesvestio, a potom ga svom silom udarao u glavu, čime pokazuje da je istrajan u nameri da ga liši života”, ističe Ilić.

Kako dalje navodi, ne zna da li je afekat postojao.

“Afekat može da se stvori jedino ukoliko neku osobu određeno lice napadne, pa shodno tome on reaguje. Ono što mi vidimo na snimku jeste to da ovde nema nikakve aktivne uloge oštećenog”, navodi advokat.

Ilić se osvrnuo i na to da u slučaju Kontića, činjenica da je on profesionalni sportista, može da se uzme i kao olakšavajuća i kao otežavajuća okolnost.

“Olakšavajuće okolnosti mogu da budu porodične prilike, ako nije osuđivan, odnosno, njegov raniji život se uzima u celosti. Na primer, činjenica da je osumnjičeni sportista uvek se uzima kao olakšavajuća. Doduše, u ovom slučaju može da se uzme i kao otežavajuća, odnosno da je Kontić to što se bavio borilačkim veštinama iskoristio kao oruđe u napadu”, dodaje advokat.

“Kontić hteo da se vrati u Srbiju”

Advokat Damir Lekić, pravni zastupnik Ivana Kontića, kaže za portal Nova.rs da je njegov branjenik planirao da se vrati u Srbiju, ali ga je crnogorska policija preduhitrila u toj nameri.

“Moj branjenik je juče u 9:30 časova saslušan, nema dokaza za krivično delo ubistvo u pokušaju koje se njemu stavlja na teret. On je čekao pogodan trenutak, ali ga je policija preduhitrila i uhapsila. Naveo je da se ne radi o krivičnom delu za koje se tereti, a posebno su u svemu ovome upitne okolnosti koje su dovele do izvršenja krivičnog dela, jer se radilo o tome da je Kontiću bio ugrožen član porodice”, kaže Lekić.

Od početka slučaja spekulisalo se o eventualnom motivu ovog napada. Navodilo se da je reč o neraščišćenih poslovnim odnosima u kladionic Maxbet, do toga da je prebijanju prethodio napad na Kontićevu porodicu.

Izvor: Nova.rs
Foto: MUP