Početna Gradske teme Grad pravi nove urbanističke planove Salajke i Alibegovca

Grad pravi nove urbanističke planove Salajke i Alibegovca

0

Skupština grada će u sednici u četvrtak, 15. oktobra doneti odluke o izradi novih planova Salajke, Alibegovca, radne zone južno od autoputa, kao i odluke o više manjih promena pojedinih planova, koje se prave na zahtev investitora.

Najvažnija odluka je pravljenje novih urbanističkih planova Salajke, konkretno se predlaže izmena tri plana detaljne regulacije koji pokrivaju ovaj deo grada. U pitanju su planovi detaljne regulacije (PDR) Salajke severno od Partizanske ulice, PDR Salajke južno od Partizanske ulice i PDR bloka između Temerinske, Kisačke i Dositejeve.

U predloženim odlukama nema navoda zašto se planovi menjaju, osim birokratske formulacije da se radi o preispitivanju važećih planova i njihovom usklađivanju sa stanjem na terenu i potrebama korisnika prostora.

Slična birokratska obrazloženja su navedena i uz predloge da se izmene dva plana detaljne regulacije koji pokrivaju Alibegovac u Petrovaradinu. U pitanju je prostor od 150 hektara sa sremske strane Dunava, gde su sada uglavnom vinogradi i vikendice, uz poneki nelegalno izgrađeni objekat. U dosadašnjim gradskim planovima ovaj prostor je bio predviđen za turističko-sportsko-rekreativne površine uz uglavnom samo porodično stanovanje uz Bukovački put.

Plan detaljne regulacije područja za poslovanje južno od autoputa obuhvata površinu od 80 hektara, trenutno nema nikakvih sadržaja, a prostor je planiran za tercijalne delatnosti, što je poslovanje na prilazima gradu u vidu trgovina, turizam, saobraćaja, ugosteljstva i slično.

Ove odluke Skupštine grada samo pokazuju da lokalna vlast nastavlja da menja urbanističke planove samo zbog zahteva investitora za jednu određenu lokaciju. Koliko je ovo uzelo maha, govori to što su predložene dve odvojene odluke o izmenama istog plana, a promene se odnose za dve lokacije u istoj ulici.

Ovde se radi o izmenama Plana detaljne regulacije bloka oko Ulice Danila Kiša. Prvom odlukom se plan menja za lokaciju Doža Đerđa 42-44 po zahtevu investitora firme “Najevropljanin”, a zbog izgradnje dve dvospratnice sa potkrovljima. Drugom odlukom se menja plan za lokaciju Doža Đerđa 64-66 po zahtevu investitorke Marije Anastasovske isto zbog gradnje dve dvospratnice sa potkrovljem.

Takođe, po zahtevu investitora Neđe Šubare za radove na kući u Jovana Cvijića 38 menja se i urbanistički plan koji pokriva veliki deo šireg centra Novog Sada u delu ka kanalu DTD, a odbornici treba da usvoje i promenu plana koji se odnosi na Grbavicu, Adamovićevo naselje i deo centra zbog gradnje zgrade na uglu ulica Laze Nančića i Bulevara Evrope po zahtevu Investitora “Rapidinvest”. Na ovoj lokaciji će biti izgrađen objekat od šest spratova i još jednim međuspratom i tehničkom etažom.

Na dnevnom redu Skupštine je izmena Plana detaljne regulacije dela centra Novog Sada u delu Ulice Modene zbog gradnje podzemne garaže, zatim izmena Plana detaljne regulacije dela Bukovca zbog zaštite dalekovoda od 110Kv koji tuda prolazi, kao i promena Plana detaljne regulacije dela Futoga severno od Ulice Moše Pijade zbog lokacije gde bi se gradila pravoslavna crkva.

Većina pomenutih urbanističkih akata se odnosi na planirane izrade i izmene postojećih planova koje će uslediti narednih meseci, a na sednici Skupštine grada će biti usvojene i izmene dva plana delova Veternika i Rumenke.

Kako se navodi u odluci, izmene Plana detaljne regulacije dela centra Veternika od oko tri hektara donose se kako bi se omogućila legalizacija i dalja gradnja kuća u bloku oko ulice Nova 42, što je nedaleko od ulica Ljubena Karavelova i Miloša Petrovića.

Odbornici treba da usvoje izmene Plana detaljne regulacije dela centra Rumenke koja se odnosi na deo ulice Oslobođenja gde su crkva, pošta i drugi javni objekti jer se planira izmeštanje postojećeg Društvenog doma i rekonsturkcija javnih površina, a privatna lica planiraju obnovu kuća ili gradnju privrednih sadržaja u ovom bloku.

Izvor: 021
Foto: Pixabay