Početna Kultura Za najmlađe novi kreativni program u Galeriji Matice srpske “Moj grad. Novosadske...

Za najmlađe novi kreativni program u Galeriji Matice srpske “Moj grad. Novosadske umetničke priče”

0

Grupne posete, učenje o umetnosti, kreativne radionice i još mnogo toga deo je novog edukativnog programa u Galeriji Matice srpske, a pod nazivom “Moj grad. Novosadske umetničke priče”.

Ideju da se nastavi približavanje umetnosti i kulturne baštine najmlađima godinama sprovodi Galerija Matice srpske, a kako bi deca “od malih nogu” stvorila pozitivan odnos prema umetnosti, bili kreativni, razmišljali kritički i bili aktivni učesnici u kulturnom životu grada.

Program “Moj grad. Novosadske umetničke priče” osmišljen je povodom obeležavanja titule Evropske prestonice kulture, koju Novi Sad preuzma naredne godine, a obuhvata niz aktivnosti za najmlađe.

Pre svega, mališani će od oktobra 2020. do maja 2022. godine, sa svojim vrtićem ili školom, obilaziti Galeriju Matice srpske i upoznavati se sa stalnim i novim postavkama, a uz pomoć muzejskih edukatora. Kako je poznato, Galerija ima Dečju sobu, punu materijala za igru, te će učenje o umetnosti biti još bolje.

Nakon posete Galeriji, svaki mališan dobiće na poklon specijalnu dečju publikaciju, zahvaljujući kojoj mogu da nastave da istražuju i upoznaju umetničke priče o Gradu. Umesto muzejskih edukatora, kroz publikaciju najmlađe “vodi” pčelica Matica Novosađanka, koja pričama i metodički osmišljenim zadacima i pitanjima podstiče razvoj njihove radoznalosti, mašte, stvaralačkog mišljenja, razmišljanja i kreativnog izražavanja.

Zahvaljujući saradnji sa Centrom stranih jezika “Soho” iz Novog Sada i Francuskim institutom u Srbiji – Novi Sad, program je prilagođen i deci koja u osnovnim školama i školama stranih jezika uče engleski i francuski jezik.

Uz pomoć dečje publikacije na engleskom i francuskom, deca imaju priliku da na zanimljiv način otkriju kulturno nasleđe svog Grada i istovremeno prošire vokabular novim rečima na stranom jeziku, koji se kroz redovnu nastavu ne obrađuju.

U okviru edukativnog programa, od oktobra ove godine, svake subote od 11.00 do 12.30 sati u Galeriji se održavaju i kreativne radionice za decu, na kojima kustosi i muzejski edukatori deci uzrasta od pet do 11 godina, na kreativan i interaktivan način dočaravaju priče o Novom Sadu i približavaju aktuelne izložbe u Galeriji. Nakon posmatranja umetničkih dela i šetnje kroz Galeriju, u prostoru Dečje sobe sledi kreativni užitak – predstavljanje utisaka, zapažanja i stečenih znanja raznovrsnim likovnim tehnikama.

Osim kreativnih radionica, u okviru novog edukativnog programa u Galeriji će svakodnevno biti dostupan porodični vodič “Moj Grad”, namenjen porodičnim posetama. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke imaće priliku da upoznaju prostor Galerije i otkrivaju istoriju i nasleđe Grada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije.

Izvor: 021
Foto: Promo