Početna Gradske teme Slučaj srušene kuće: Bez jednokratne pomoći!

Slučaj srušene kuće: Bez jednokratne pomoći!

0

Svih 12 porodica iz Dositejeve 11 u Novom Sadu, u petak je od Centra za socijalni rad dobilo rešenje o odbijanju zahteva za dobijanje interventne jednokratne novčane pomoći. Porodice koje su avgusta prošle godine ostale bez krova nad glavom usled nelegalnih građevinskih radova na susednoj parceli sa brojem 9, najavljuju da će od 12. juna protestovati ispred Gradske kuće dok se njihov problem ne reši.

Pomoć grada za plaćanje polugodišnje kirije za iznajmljene stanove istekla je 1. aprila i većina njih se, nemajući kud, vratila u ruinirane i nebezbedne stanove.

– Svi smo dobili rešenja kojima je naš zahtev za pomoć odbijen.Spremni smo da sa decom i bolesnim komšijama štrajkujemo glađu ispred Gradske kuće, jer našim mukama ni posle devet meseci od kako smo ostali bez krova, zbog tuđeg nemara, nema kraja – kaže Slavica Žiga, čiji se bivši suprug, takođe stanar na istoj adresi, u međuvremenu razboleo od najteže bolesti

Ova žena je, tvrdi, morala da izađe iz svog neuslovnog stana i sa sinom i maloletnim unucima pređe u stan kod bivšeg muža u istom dvorištu, pa sada svi, kako navodi, žive u neuslovnih 26 kvadratnih metara, jer novca za podstanarstvo – nemaju.

Dragan Mitrović, predsednik Skupštine stanara u Dositejevoj 11, ističući da je ogorčen ovakvom odlukom Centra za socijalni rad, kaže da smatra da su svi izmanipulisani.

– Indikativno je to što nam je službenica Centra za socijalni rad prilikom predaje zahteva pre oko dva meseca, rekla da će ići teško i da nećemo dobiti jednokratnu pomoć. Ako se i posle protesta ništa ne bude rešilo, spremni smo da se za pomoć obratimo i predsedniku Republike, – predočava Mitrović.

U Centru za socijalni rad, u petak nam je kratko rečeno da za jednokratnu novčanu pomoć nisu ispunili zakonske uslove.

KRIVIČNE

Policija je novembra 2018. godine podnela krivične prijave protiv pet odgovornih osoba osumnjičenih za izvođenje građevinskih radova bez građevinske dozvole i protivno tehničkim pravilima. Time su ugrozili stabilnost objekta u Dositejevoj 11 i prouzrokovali veliku materijalnu štetu.

NEMAJU POVERENJA U INVESTITORA

Stanari iz Dositejeve 11 ističu da sa investitorom “Astra plan”, zbog čijih su nelegalnih građevinskih radova na susednoj parceli ostali na ulici, ne žele da sklope bilo kakav dogovor. Kažu da nemaju poverenja u njega i da im ne nudi nikakve garancije da će ispuniti obećanja koja im daje.

Izvor: Novosti
Foto: Pexels