Početna Gradske teme Smenjuje se direktor Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku

Smenjuje se direktor Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku

dom_veternik_s

Direktor Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku Zoran Arbutina biće smenjen, potvrdio je za 021 pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Kako je rekao, nakon izveštaja inspekcije o požaru koji se dogodio u maju ove godine, a u kojem je stradao S.T. (22), bilo je očekivano da Arbutina podnese ostavku, ali pošto se to nije dogodilo, on će u svakom slučaju biti smenjen jer mu ističe mandat.

“Na osnovu izveštaja inspekcije, ne samo pokrajinskog sekretarijata, već i resornog ministarstva, gde su jasno ukazali da ono što se desilo jeste razlog da, ako ništa drugo, ljudi koji su najodgovorniji u moralnom smislu podnesu i ostavke. Direktoru Arbutini ističe svakako mandat, raspisaćemo konkurs i na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, odabrati i imenovati najbolje i nastručnije”, kaže on za naš portal.

Vuletić dodaje za 021.rs da je nakon požara dvoje negovatelja suspendovano na tri meseca, ali su odlukom Arbutine vraćeni na posao. Istraga o požaru je u toku, a Tužilaštvo će odlučiti o tome da li postoje elementi krivične odgovornosti i da li će se neko goniti.

Obnova izgorelih prostorija uskoro gotova

Do kraja oktobra bi trebalo da bude gotova obnova prostorija koje su u požaru izgorele. Koordinatorka stručnog rada Doma u Veterniku Ana Vila kaže da je u pitanju 14 spavaonica koje je koristilo 60 štićenika doma. Dok radovi ne budu završeni, korisnici borave u fiskulturnoj sali i drugim prostorijama.

“Korisnici su nakon požara smešteni u fiskulturnoj sali koja se inače koristi kada imamo neke radove u Domu. Od 60 korisnika, njih 40 je u toj sali, a 20 je raspoređeno u paviljonu u kojem je bilo mesta”, objašnjava Vila, dodajući da je za obnovu doma od osiguravajuće kuće obezbeđeno 1,8 miliona dinara.

U požaru u Domu u Veterniku 25. maja, stradao je štićenik te ustanove S.T. (22) iz Subotice, najverovatnije od gušenja izazvanog dimom. U trenutku nesreće, on je bio sam u četvorokrevetnoj sobi. Uzrok požara nije poznat, ali se pretpostavlja da je mladić sam zapalio vatru.

Autor: Suzana Stojićević