Početna Gradske teme “Smrt komuni” i kukasti krst osvanuli na Filozofskom fakultetu

“Smrt komuni” i kukasti krst osvanuli na Filozofskom fakultetu

0

Grafit “Smrti komuni” uz kukasti krst ispisan je na fasadi Filozofskog fakulteta, a ovaj incident dešava se nakon što je grafit iste sadržine napisan na Grobnici narodnih heroja iz Drugog svetskog rata na Kalemegdanu.

Nekoliko dana nakon skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu, gde su sahranjeni Đuro Đaković, Ivan Milutinović, Ivo Lola Ribar i Moša Pijade, slično je ponovljeno u Novom Sadu. Iako novosadski neonacisti nisu imali biste koje bi oskrnavili, kao što su to učinili antikomunisti u Beogradu, oni su odlučili da svoju poruku ostave na zgradi obrazovne ustanove.

Takođe, za razliku od beogradskih vandala, koji su pored poruke “smrt komuni” ostavili znak krsta sa četiri ćirilična slova “s”, u Novom Sadu su znak sa grba Srbije zamenili svastikom, koji je zbog Hitlerove zloupotrebe, postao nacistički simbol.

Inicijativa “Cracker – ArtRoots Guerilla Network” poručuje da je ovakvo nasilje nedopustivo i pozvali su one koji se “deklarišu kao vodeći u radu s mladima da dopune svoje programe elementarnim lekcijama antifašizma i nenasilja”.

U Gradskom zelenilu kažu za 021.rs da je informacija o spornom grafitu prijavljena komunalnoj inspekciji koja je dala nalog za uklanjanje.

“Ekipa ‘Antigrafiti jedinice’ JKP ‘Gradskog zelenila’ će u skladu sa vremenskim prilikama u što kraćem roku ukloniti grafite”, navode u Zelenilu.

U ovom preduzeću su prošle godine naveli za 021.rs da je na ulicama Novog Sada sve više kukastih krstova, kao i da je to zaista “poražavajuće da se događa u gradu koji je pretrpeo velike žrtve upravo od strane fašista, posebno u zloglasnoj Novosadskoj raciji 1942. godine”.

Osim ovog, “Antigrafiti jedinica” će ukloniti i grafit na Limanu IV sa natpisom u kom se spominje Ratko Mladić. Jedan stanovnik Limana više puta je pisao nadležnima zbog grafita posvećenom komandatu Vojske Republike Srpske osuđenom za ratne zločine. Na kraju, revoltiran izostankom reakcije nadležnih, prepravio je jedan od grafita tako što je iznad Mladićevog imena napisao “ratni zločinac”.

Zakon o zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja donet je pre deset godina. Za kršenje odredbi ovog zakona zaprećena je kazna između 5.000 i 50.000 dinara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here