Početna Gradske teme Sneg otežao saobraćaj: Zimske službe na ulicama Novog Sada

Sneg otežao saobraćaj: Zimske službe na ulicama Novog Sada

0

Zimske službe “Puta”, “Gradskog zelenila”, “Čistoće” i “Parking servisa” nalaze se na terenu, a zbog toga što sneg i dalje pada, trenutno se čiste samo ulice prvog prioriteta.

Sneg ovog intenziteta pada od jedan sat sinoć, a prema rečima šefa zimske službe “Puta” Gojka Etinskog, prvo su posoljene saobraćajnice prvog prioriteta, te su se stekli uslovi da se krene sa čišćenjem.

“U čišćenje su uključene i dodatne građevinske mašine, koje čiste ulice već tretirane solju, što ubrzava posao. Čim prestane sneg, prelazi se na ulice drugog prioriteta, a već sutra očekujemo nove padavine i nova čišćenja”, napominje Etinski.

On dodaje da se prognoza menja iz sata u sat, te da se sneg topi.

“Na bulevarima ćemo biti sa dva do tri vozila. Okolna mesta će se čistiti uglavnom pomoću građevinskih mašina, jer vozila moramo da držimo u gradu. Čim prestane sneg, vozila idu i u prigradska naselja”, naglašava šef zimske službe “Puta”.

Na terenu je od jutros i svih 140 radnika zimske službe “Gradskog zelenila” sa 30 vozila, a prema rečima portparola ovog preduzeća Ivana Nožinića, određeni broj ljudi poslat je i ispred zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

“Sneg se čisti sa autobuskih stajališta, pešačkih prilaza mostovima i pešačkih staza na njima, 10 gradskih trgova, Petrovaradinske tvrđave, staza u parkovima. Po nalogu direktora ‘Gradskog zelenila’ Miloša Egića, jedan deo ljudstva i mehanizacije poslat je kao ispomoć vrtićima, školama, ambulantama, Kliničkom centru Vojvodine i Klinici za ginekologiju i akušerstvo”, poručuje Nožinić.

Kako za 021 navode u GSP-u, autobusi trenutno prate red vožnje, ali dolaze na stajališta uz mala kašnjenja zbog otežanog saobraćaja. Autobusi u ovom trenutku jedino ne saobraćaju do Grabova.

Kako navode u “Čistoći”, kompletna mehanizacija njihove zimske službe i 150 radnika, bez prekida čiste centar Grada Novog Sada, pešačke prelaze, prilaze pešačkim prelazima i formiranja pešačkih staza u ulicama koje su obuhvaćene programom rada.

“Naša Zimska služba angažovana je i za čišćenje vrtića, škola i domova zdravlja na Klisi, u Rumenki i Stepanovićevu”, navode u ovom javno-komunalnom preduzeću.

U “Čistoći” kažu da su njihovi radnici na terenu proveli celu noć, a dežurstvo će biti na snazi dok god traju padavine i dok sve površine koje tretira Zimska služba našeg preduzeća ne budu potpuno prohodne.

Kako dalje ističu, odnošenje smeća se do sada odvijalo nesmetano, ali, budući da sneg i dalje pada, u pojedinim ulicama, pre svega u teže dostupnim prigradskim naseljima na sremskoj strani grada, mogući su zastoji, pa mole građane za strpljenje i razumevanje. Čim se za to steknu uslovi i ulice budu prohodne, sa svih lokacija će smeće biti odnešeno.

Prema poslednjim informacijama, na Vencu je obustavljen saobraćaj za teretna vozila.

Dodajmo da u toku noći nije bilo udesa na ulicama Novog Sada.

Meteorolozi su najavili da će sneg padati danas, sutra, dok se za vikend ne očekuju padavine. Temperatura u većem minusu očekuje se od subote.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay