Početna Gradske teme SNS: Tokom izgradnje bulevara DS oštetila Novi Sad za 4 miliona evra

SNS: Tokom izgradnje bulevara DS oštetila Novi Sad za 4 miliona evra

0

ThinkstockPhotos-150901033

Dina Vučinić, zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Grada Novog Sada, izjavila je da je Demokratska stranka na izgradnji dva bulevara u Novom Sadu – Bulevara Evrope i Somborskog bulevara, oštetila Novi Sad za četri miliona evra ili 493.595.000 dinara.

Vučinić je na konferenciji za novinare rekla da je DS izgradnju dužnog metra tih saobraćajnica plaćala značajno skuplje od realne ili od one koju je 2014. godine utvrdila Srpska napredna stranka prilikom završetka Bulevara Evrope.

Prema njenim rečima, dužni metar saobraćajnice na Bulevaru Evrope, DS je plaćala skuplje za 47,5, a na Somborskom bulevaru za 29,4 odsto većoj ceni od realne.

Prethodna gradska vlast je između 2009. i 2010. godine ugovorila i izgradila 3.220 dužnih metara Bulevara Evrope sa prosečnom cenom po dužnom metru od 282.702 dinara, dok je aktuelna vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom završila izgradnju Bulevara Evrope sa 1.818 dužnih metara sa prosečnom cenom gradnje po dužnom metru od 191.669 dinara, što predstavlja razliku od neverovatnih i ogromnih 91.000 dinara po jednom dužnom metru – rekla je Vučinićeva.

Šteta po gradski budžet koja je nastala zbog, kako je rekla Vučinić, neodgovornog trošenja sredstava od strane predhodne gradske vlasti, samo na pomenutih 3.220 metara Bulevara Evrope iznosi 2,4 miliona evra, dok je za 3.652 metra izgrađene saobraćajnice na Somborskom bulevaru gradski budžet oštećen za dodatnih 1,6 miliona evra.

Uvidom u ugovore koje je o izgradnji dva pomenuta bulevara zaključila Demokratska stranka, može se zaključiti da je svaki dužni metar na tim bulevarima različito koštao i to je još jedna nelogičnost, pored one da je te bulevare gradilo nekoliko različitih izvođača radova, pa tako imamo da je kod jednog izvođača jedan dužni metar izgradnje koštao 375.000 dinara, a kod drugog 212.000 dinara – istakla je Vučinić.

Ona je naglasila da se, za novac za koji je DS oštetila Novi Sad samo na izgradnji Bulevara Evrope i Somborskog bulevara, mogla izgraditi tri pozorišna trga, dva prečistača otpadnih voda ili rekonstruisati dve ulice poput Ulice cara Lazara u Futogu.

Aktuelna gradska vlast na čelu sa SNS-om Bulevar Evrope je završila po realnoj tržišnoj ceni i na taj način je pokazala da se odgovorno odnosi prema svakom dinaru koji pripada Novosađanima i to će biti naše trajno opredeljenje. Novi Sad nikada više neće biti ono što je bio za vreme neodgovorne i bahate vlasti DS-a, a Srpska napredna stranka će se istinom uvek boriti protiv ovakve politike -zaključila je Vučinićeva.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos