Početna Gradske teme Sociolog Perović: Novi Sad kao grad tolerancije i kulture je samo mit

Sociolog Perović: Novi Sad kao grad tolerancije i kulture je samo mit

0

Sociolog Miloš Perović izjavio je da su “mladi fašisti” na ulicama gradova Srbije samo produkt sistema vrednosti koji je u društvu uspostavljen nacionalističkom kontrarevolucijom tokom poslednje dekade 20. veka.

Oni su proizvod socijalizacije u društvu poremećenih vrednosti i načela, koje svoje građane sistematski podstiče na netrpeljivost, pa i nasilje prema slabijima, drugačijima i različitim od vladajuće nacionalističke matrice – rekao je Perović za VOICE.

Prema njegovim rečima, učestali incidenti, napadi na novinare i aktiviste, šovinistički grafiti na fasadama zgrada svedoče o tome da je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture i grad tolerancije “samo mit koji nema gotovo nikakvo uporište u realnosti”, objavio je VOICE.

Posle demografske ekspanzije Novog Sada, počinjen je klasičan urbicid neplanskom gradnjom, motivisan isključivo sticanjem profita, po cenu lošijeg života građana. Osim toga, u Novom Sadu se može pratiti i sistematsko zatiranje svake autentične i samonikle urbane kulture koje se sprovodi s vrha – ocenio je Perović.

Radijski voditelj Daško Milinović, koji je nedavno fizički napadnut u blizini svoga stana, rekao je za VOICE da je napad došao kao reakcija na njegove antifašističke stavove.

Da, zabrinut sam. Ali moramo biti hrabri. Hrabar je onaj ko deluje uprkos strahu a ne onaj ko se ne plaši. Te gadove nervira kada antifašista ima priliku da bude slušan i ima dobar domet – naveo je Milinović.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Norbert Šinković, ocenio je da su incidenti posledica opšte društvene klime.

Institucije godinama, obično tako što ne deluju i ćute, generišu takvu atmosferu. Talasi kampanja protiv njih, pretnje preko društvenih mreža, targetiranje novinara na anonimnim sajtovima, spora reakcija institucija – sve je ovo svakodnevica naših kolega – kazao je Šinković.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay