Početna Gradske teme SOS ženski centar pruža psihološku podršku žrtvama nasilja

SOS ženski centar pruža psihološku podršku žrtvama nasilja

0

Sve žene kojima je neophodna psihološka podrška kao jedan od ključnih faktora izlaska iz sutuacije nasilja i oporavka nakon preživljenog nasilja, pomoć mogu potražiti u SOS ženskom centru. SOS ženski centar tokom narednog perioda fokusiraće se na direktnu podršku ženama i devojkama sa iskustvom nasilja kao i na podršku svim onim korisnicima koji nemaju isksutvo nasilja ali imaju potrebu da unaprede svoje mentano zdravlje. Izazovi pandemije uslovili su pokretanje i onlajn podrške.

Onima kojima je to potrebno mogu ih kontaktirati na 021/422 740, svakim radnim danom od 17 do 21 h.

SOS ženski centar je mesto podrške i i osnaživanja ne samo za direktne korisnice već i za sve mlade devojke koje prepoznaju vrednost i značaj udruženja. Zahvaljući tom interesovanju realizovana je obuka za nove volonterke u okviru projekta “Aktivno učestvujemo u oblikovanju prostora hrabrosti, ravnopravnosti i slobode!” uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu- Кancelarije za mlade u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za 2020. godinu.

Pored toga SOS ženski centar ostvario je saradnju sa Fondacijom Divac. Sos ženski centar će tokom novembra i decembra realizovati dve ulične akcije u Opštini Sremski Кarlovci a u okviru projekta Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji koji realizuje fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija centar za demokratiju pod pokroviteljskom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Кraljevine Norveške.

Fodancija Divac pored toga prepoznala je vrednost direktne psihološke podrške tokom vanrednih okolnosti uzrokovane pandemijom virusa SARS -Cov2 i podržala rad ove organizacije kroz projekat “Solidarnost pre svega”. U sklopu tog projekta realizovaće se dve radionice uživo ili onlajn u zavisnosti od epidemiološke situacije pod nazivom “Rani znaci partnerskog nasilja i kako se zaštiti? kao i vebinar pod nazivom “ Rodno zasnovano nasilje-psihološka perspektiva”. Takođe, biće pokrenuta onlajn kampanja krajem novembra pod nazivom “Podrška je važna” u cilju promovisanja psihološke podrške koja je jedna od ključnih faktora izlaska iz sutuacije nasilja i oporavka nakon preživljenog nasilja.

“Naš moto je da “’Svaka žena zaslužuje da živi u miru i da počne svoj život ispočetka’ kao i da ‘Svaka žena ima pravo na život bez nasilja’”, navode iz ovog udruženja.

U susretu periodu 16 dana aktivizma i međunarodnom danu Borbe protiv nasilja nad ženama SOS Ženski centar za borbu protiv nasilja dostupan je za sve korisnice kojima je to potrebno. Njihove usluge organizovane su i onlajn kako bi na što jednostavniji način bili dostupni za sve žene kojima je to potrebno i u doba pandemije.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay