Početna Gradske teme Spajanje čeličnih lukova na Žeželjevom mostu u julu

Spajanje čeličnih lukova na Žeželjevom mostu u julu

0

Izgradnja Žeželjevog mosta teče prema planu i ako ne bude velikih odstupanja u vodostaju, spajanje dva čelična luka uslediće u julu. Time će biti stvoreni uslovi da ovaj važan infrastrukturni objekat na evropskom saobraćajnom koridoru 10 bude pušten za vozila krajem novembra, kako je i najavljeno.

Izvođač radova, špansko-italijanski konzorcijum Azvi-Tadei, sa mnogobrojnim domaćim firmama kao podizvođačima, proteklih dana završio je izgradnju srednjeg stuba u reci, tako da je sada, kako ističu za “Novosti” u Ministarstvu saobraćaja, svih pet stubova spremno da podnese opterećenje konstrukcije mosta.

“Radovi se obavljaju prema planiranoj dinamici, uz minimalna dostupanja zbog vodostaja”, navode nadležni u resornom ministarstvu, uz napomenu da je mali luk na petrovaradinskoj obali, dugačak 180 metara, spreman za lansiranje na stubove.

Završen je i prilazni most dug 27 metara, a privodi se kraju i montiranje prilaznog mosta od 48 metara za veliki luk na novosadskoj strani, koji će biti spreman za lansiranje početkom idućeg meseca.

Sama tehnologija lansiranja, odnosno navlačenja lukova sa obala, gde su građeni, na stubove zavisi od vodostaja, pa su u tom pogledu graditelji procenili da je jul optimalan vremenski period za izvođenje ovog složenog postupka. “Početak lansiranja planiran je za prvu polovinu jula. Prvo se navlače mali luk i manji prilazni most, a potom se oprema premešta na novosadsku stranu radi lansiranja velikog luka i drugog prilaznog mosta”, preciziraju nadležni.

Ovih dana se grade i nasipi između sva četiri obalna stuba. Na novosadskoj strani u toku je montaža privremenih oslonaca za učvršćivanje velikog luka i zavarivanje ležišnih ploča, pomoću kojih će se luk oslanjati na stubove.

Autor: Novosti
Foto: 021