Početna Gradske teme Umetnička svetlosna projekcija na otvaranju nove fasade Galerije Matice srpske

Umetnička svetlosna projekcija na otvaranju nove fasade Galerije Matice srpske

0

Završetak radova na obnovi fasade i početak obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerije Matice srpske biće obeleženi svečanošću sa specijalnom svetlosnom projekcijom na Trgu galerija, u četvrtak, 1. juna, sa početkom u 20.21 sat. Program svečanosti pripremljen je u saradnji s Akademijom umetnosti u Novom Sadu i obuhvatiće umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, uz izvođenje muzičkih kompozicija studenata Akademije.
Projekcija je rad autora profesora Srđana Radakovića i akcentuje dvadesete i tridesete godine XX veka, praveći sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.

Fondacija “Novi Sad 2021” je u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Galerijom Matice srpske podržala realizaciju svečanosti budući da ona preferira osnovne programske težnje, među kojima su izlazak kulture i umetnosti izvan ustanova, uvođenje savremenih tehnologija i trendova u rad institucija i interaktivni odnos s publikom.
U ovoj, prvoj, godini Fondacija “Novi Sad 2021” realizuje projekte koji su koncepcijski deo programskog mosta Nada čije su teme ljudski i prostorni kapaciteti. Pored svetlosne projekcije koja će biti projektovana na fasadi Galerije ispred obnovljene Galerije Matice srpske biće postavljene dve novoizlivene skulpture. Iznošenjem umetničkih dela u prostor ispred Galerije napravljen je iskorak ka publici i skulpturama u javnom prostoru ukazano na umetničke vrednosti koje se čuvaju u zgradi. Istovremeno, to je prvi korak ka cilju koji Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, teži – osvajanju Trga galerija i formiranju Parka skulptura u okviru zelene površine ispred Galerije.

U godini obeležavanja svoga jubileja – 170 godina od osnivanja – Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana. Nakon samo šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu. Ovaj poslednji korak, kojim se zaokružuju višegodišnji radovi na uređenju zgrade Galerije, usledio je posle adaptacije suterena, uvođenja savremenog protivpožarnog sistema i proširenja prostornih kapaciteta za depoe i konzervatorske radionice 2015. godine i zamene krovnog pokrivača i uređenja depoa na trećem spratu tokom 2016. godine. Obnovom fasade krunisan je desetogodišnji rad na rekonstrukciji i modernizaciji zgrade i transformaciji ustanove. Istovremeno, prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade.

Autor: NsHronika