Početna Gradske teme Španske kompanije na novosadskom Sajmu

Španske kompanije na novosadskom Sajmu

0

Pod pokroviteljstvom Trgovinsko-ekonomskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu i Španskog instituta za promociju izvoza i investicija ICEX, osam španskih kompanija će drugu godinu za redom učestvovati na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Ove kompanije su lideri u oblasti tehnologije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, i od 13. do 19. maja će podeliti svoje iskustvo i praksu sa srpskim privrednicima i proizvođačima, saopštila je ambasada Španije.

Izbor Srbije kao zemlje koju će posetiti kompanije Invernaderos IMA, Caudal Extruline Systems, Control De Heladas, Rosal Instalaciones Agroindustriales, Agralia, Irconfort, Hefe Fertilizer, Javier Cámara, zasniva se na dobrom odnosu naših dveju zemalja kako na političkom tako i ekonomskom nivou, ali i na pogodnom geografskom položaju Srbije.

U poslednjih pet godina robna razmena između Republike Srbije i Kraljevine Španije je u kontinuiranom porastu, a pored toga smatra se da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa.

Iz Španije, Srbija je u 2016. godini nešto više uvozila nego izvozila, pa je tako na prvom mestu bilo svinjsko meso čiji se uvoz povećao za 7,11 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su se na drugom mestu našli delovi i oprema za motorna vozila.

Tokom prošle godine uvoz španskih traktora i tegljača za poluprikolice u odnosu na 2015. godinu uvećao se skoro četiri puta, čija je ukupna vrednost dostigla 6,65 miliona evra.

Što se tiče izvoza u Španiju, Srbija izvozi najviše nameštaj i delove za nameštaj, na drugom mestu se nalazi kukuruz, a onda i proizvode od gume, odnosno pneumatiku, navedeno je u saopštenju.

Autor: Tanjug