Početna Kultura Otvoren 11. Festival proznog stvaralaštva “Prosefest”

Otvoren 11. Festival proznog stvaralaštva “Prosefest”

0

Jedanaesti po redu festival proznog stvaralaštva “Prosefest” otvoren je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu, a nagrada “Milovan Vidaković” uručena je Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti.

“Novi Sad je danas svetska prestonica kulture, zahvaljujući ne samo uvaženom gospodinu Handkeu, već i svim slavnim piscima širom sveta, Evrope i regiona koji su učestvovali na Prosefestu”, istakao je direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

Žarko Radaković, književnik i prevodilac Petera Handkea, podelio je sa publikom zadovoljstvo i privilegiju što živi u istom vremenu kad i ovaj veliki pisac.

“Handkeova proza, drame i lirika, danas su najbitnija književnost moga vremena. Sve je u njoj tako jasno, tačno, čisto i uverljivo. Tekstovi odmah privlače čitaoca, aktiviraju empatiju, otvaraju goruća pitanja i produktivno razaraju konvencije”, naveo je Radaković.

Prikazani su delovi dokumentarnog filma o Peteru Handkeu, koji je specijalno za “Prosefest” režirala Korina Belc.

Festival traje do 21. aprila, a gosti su: Luisa Valensuela, Slobodan Šnajder, Santjago Ronkaljolo, Drago Kekanović, Branko Anđić, Mirko Demić, kao i lauerat Peter Handke.

Autor: 021.rs
Foto: Kulturni centar Novog Sada