Početna Gradske teme Spašeni mladići na Fruškoj gori

Spašeni mladići na Fruškoj gori

0

Juče se na Fruškoj gori odigrala prava drama i spasavanje dvojice mladića.

Naime, mladići iz Kule, stari 21 i 22 godine, rešili su da dođu na Frušku goru i da provedu noć pod šatorom u prirodi okruženi snegom.

Da je stvar krenula po zlu, uvideli su kada je sneg napadao mnogo više nego što su oni očekivali. Shvatili su da su se praktično izgubili, a da im je put kojim su došli zatrpan snegom.

Pokušavali su bezuspešno da dođu do prvog naselja kroz dubok sneg i da se vrate do grada, ali im to nije uspevalo. Da stvar bude još gora, oni nisu imali ni signal na mobilnom telefonu.

Kada su prvi put došli do signala uspeli su da konaktiraju srpski spasilački tim, koji je stupio u vezu sa čuvarskom službom NP Fruška gora.

Ekipe su odmah izašle na teren i krenule u potragu za mladićima, uspeli su da im objasne kako da dođu do manastira Rakovac od kog su bili udaljeni oko sat vremena hoda.

Čitava akcija trajala je više od dva sata, a koordinator akcije diplomirani inženjer šumarstva Konstantin Plužarević koji je zaposlen u NP Fruška gora, rekao je da su se mladići smrzli i da su bili dezorijentisani, ali da je na svu sreću sve prošlo bez većih posledica.

Doktorka Aleksandra Dobrović iz novosadske hitne pomoći, kaže da su ovakve situacije opasne.

Hladnoća najviše utiče na krvne sudove, i na perifernu cirkulaciju, pošto je srce pod većim opterećenjem, može doći i do hipertenzije, odnosno do povećanja krvnog pritiska. Ukoliko telesna temperatura padne ispod 35 stepeni, može doći do pojave promrzlina i to najčeće na prstima, nosu i svim drugim nezaštićenim delovima tela.

Branka Bogavac iz PR službe NP Fruška gora, apeluje na građane da ne potcenjuju Frušku goru i da u avanturu pešačenja i planinarenja krenu spremni i obučeni, te da se dobro upoznaju sa terenom koji žele da obiđu.

U zimskom periodu posebno je rizično planinarenje i pešačenje, jer su mnogi orijentiri zatrpani snegom, a ukoliko oprema i garderoba nisu adekvatni može doći i do smrzavanja. Ona dodaje da se dešavalo da se ljudi izgube i u letnjem i prolećnom periodu, ali su situacije zimi ipak daleko opasnije.

Izvor: NSU
Foto: Ilustracija/Pixabay