Početna Gradske teme Specijalizovana IT odeljenja u Karlovačkoj i u gimnaziji u Temerinu

Specijalizovana IT odeljenja u Karlovačkoj i u gimnaziji u Temerinu

U osnovnim školama širom Srbije juče je organizovan info-dan za učenike i učenice završnih razreda, u okviru kojeg su ih profesori informatike i predstavnici IT industrije upoznali sa nastavnim programom specijalizovanih IT odeljenja koja će od naredne školske godine biti otvorena u više gimnazija u zemlji.

Prezentaciji u Osnovnoj školi “Svetozar Marković Toza” u Novom Sadu prisustvovali su i roditelji učenika te škole koji rade u IT sektoru, te su na tu temu podelili iskustva sa budućim srednjoškolcima.

– Informacione tehnologije svi koristite i sa računarima ste svi upoznati, a gimnazijsko IT odeljenje predstavlja specijalizovano odeljenje za učenike sa izraženim sklonostima za računarstvo i informatiku. Prednost tih odeljenja je to što će učenici ovladati osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja i razumeće računarske mreže, a pored mnogih specifičnih računarskih kompetencija, posebno je važno istaći to da će biti osposobljeni da efikasno koriste programiranje, rad sa bazama podataka i rešavanje različitih problema u daljem obrazovanju i profesionalnom radu – objasnila je profesorka informatike i računarstva Olgica Rikanović

Prijave za upis u IT odeljenja primaće se do 14. maja, a prijemni ispit zakazan je za 3. jun i biće organizovan u 14 većih gradova u Srbiji, u kojima su sedišta školskih uprava. Na prijemnom će kandidati polagati samo matematiku i to zadatke srednjeg i naprednog nivoa, tako da će moći da ga spremaju iz postojećih zbirki za pripremu polaganja završnog ispita, prenosi “Dnevnik”.

Posle ovog prijemnog, zajedno sa ostalim malim maturantima, i kandidati za IT odeljenja u gimnazijama moraće da polažu završni ispit sa testovima iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanim.

Onlajn obuka za zainteresovane osmake, kao i sve potrebne informacije, mogu se pronaći na sajtu Ministarstva prosvete.

Na teritoriji Novog Sada, specijalizovano IT odeljenje već postoji u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, a od školske 2018/2019. godine oformiće se i u Karlovačkoj gimnaziji, kao i u gimnaziji u Temerinu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay