Početna Gradske teme Specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju od septembra u Jovinoj gimnaziji

Specijalizovana odeljenja za hemiju i biologiju od septembra u Jovinoj gimnaziji

Specijalizovana odeljenja za nadarene učenike za biologiju i hemiju od 1. septembra naredne školske godine biće otvorena u pet gimnazija u Srbiji.

Specijalizovana odeljenja biće otvorena u Petoj i Osmoj beogradskoj gimnaziji, Prvoj kragujevačkoj, niškoj “Bora Stanković” i novosadskoj “Jovan Jovanović Zmaj”.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Radivoje Stojković kaže da će u odeljenjima biti po 20 učenika i da je pripremna nastava već počela u gimnazijama, kao i da je veliko interesovanje učenika.

On je istakao da se u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” već prijavilo oko 50 zainteresovanih učenika, u Nišu isto toliko, u Kragujevcu oko 30.

“To su oblasti u kojima se očekuje porast radnih mesta. Mladima tog uzrasta je blisko da eksperimentišu, da budu u laboratoriji, mućkaju, gledaju reakcije. Ovde neće biti samo teorija, ovde je značajan i praktični deo, laboratorijsko iskustvo”, rekao je Stojković za Tanjug.

Zainteresovani učenici za specijalizovana odeljenja biologije i hemije mogu se prijaviti do 17. maja, a prijemni je zakazan za 1. jun. Polagaće testove iz biologije i hemije, a zadaci će biti srednjeg i naprednog nivoa.

U pitanju je jedinstven program iz dve oblasti biologije i hemije. Cilj je da se stvori što bolji naučni podmladak za brojne fakultete – Biologije, Hemije, Poljoprivrede, Medicine, Farmacije, Veterine, Stomatologije.

“To su oblasti koje se razvijaju i koje zahtevaju značajno predznanje ukoliko želimo napredak na univerzitetskom nivou. Đaci u specijalizovanim odeljenjima mogu da dobiju odličan temelj za dalji nastavak školovanja i za bavljenje naukom, ali i rad u privredi”, rekao je Stojković.

Deo nastave u specijalizovanim odeljenjima biologije i hemije izvodiće unverzitetski profesori, što je praksa za sva specijalizovana odeljenja koja su do sada otvorena – matematike, fizike, informacionih tehnologija.

Izvor: Tanjug
Foto: Pexels