Početna Gradske teme Spens odvajao novac za čitulje za potrebe zaposlenih

Spens odvajao novac za čitulje za potrebe zaposlenih

???????????????????????????????

Radnici Spensa mogli su da za sebe i svoje najbliže, umesto preko sindikata, besplatnu čitulju u novinama dobiju na račun preduzeća pošto je u planu javnih nabavki za 2014. godinu za ovu stavku bilo ostavljeno 150.000 dinara.

Iako je ova javna nabavka planirana još pre dve godine, radnici nezadovoljni stanjem u ovom preduzeću obelodanili su je tek sada smatrajući da su takvi potezi menadžmenta u najmanju ruku neumesni.
Direktor Spensa Aleksandar Šukić kaže za 021.rs da priča potiče iz vremena prethodnog direktora i da se radi o nabavci planiranoj još 2013. godine kako bi mogla biti realizovana 2014. godine.

Ne želim da komentarišem moje prethodnike, to je odluka tadašnjeg menadžmenta. Takva nabavka se planirala u 2013. godini, a realizovana je aprila ili maja 2014. godine i planirana je samo za tu jednu godinu. Ja sam došao na čelo preduzeća u septembru ove godine pa jeo nisam ni video, već sam naknadno saznao o tome. Sadašnji menadžment to nema u planu“, kaže Šukić.

On dodaje da je plan nabavki za 2015. godinu rađen tokom mandata Milana Balaća, ali da umrlice ni tada nisu bile uključene. Šukić smatra da se javna nabavka ovog tipa može realizovati samo u međusobnom dogovoru sindikata i menadžmenta firme, ukoliko radnici smatraju da bi mogli da uštede u odnosu na budžet predviđen za troškove porodice nakon smrti zaposlenog.

Sindikati: Neukusno unapred sahranjivati ljude

Predsednik sindikata Spensa, Milenko Vuković, kaže da nema opravdanja za ovakve javne nabavke unutar budžetskih firmi.
Sindikat ima svoj fond iz kog, kada neko od kolega premine, izdvajamo 10.000 dinara kao prvu pomoć porodici i oko 40.000 dinara za sahranu. Sa našeg računa platimo i čitulje i takva javna nabavka je potpuno besmislena“, kaže Vuković u izjavi Blicu. On dodaje i da zaposleni nezavisno od sindikata i firme često skupe još novca za porodicu preminulog kolege.

Kako saznaje 021, Vuković je na mesto predsednika sindikata Spensa došao 2014. godine, nakon što je prethodni sindikalni vođa uzeo otpremninu i otišao iz firme. Ono što je prethodilo je formiranje još jednog reprezentativnog sindikata u tom preduzeću, nakon čega se članstvo podelilo, a sa umanjenim uplatama sindikati su prestali da izdvajaju novac za ove namene koji su godinama unazad planirali u svom fondu.

Tada je, za vreme mandata Žarka Mićina, doneta odluka da se u planu javnih nabavki za 2014. godinu ubaci i stavka koja se tiče plaćanja usluga za umrlice za zaposlene kako bi se pomoglo radnicima, a projektovani godišnji budžet bio je 150.000 dinara. Umrlice se obično, ako za tim ima potrebe objavljuju u Dnevniku i plaćaju se po ugovorenoj vrednosti.

Nije, međutim, poznato koliko je novaca od planiranog potrošeno sa računa Spensa za čitulje tokom prošle godine.
Spens je inače gradsko preduzeće u kom se najčešće menjaju direktori, a dugovanja još niko nije uspeo da smanji na neki razuman nivo zbog čega zaposlenima već duže vreme kasne plate pa su i nezadovoljstva upravom konstantna. Pre aktuelnog Šljukića, direktori su samo od poslednjih izbora bili Milan Balać, Žarko Mićin, Boris Rajkov i Slaviša Đekić.

Autor: 021.rs