Početna Kultura Održana promocija knjige “Kazivanja o Srbima kroz vekove”

Održana promocija knjige “Kazivanja o Srbima kroz vekove”

01

Direktor gradske biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić, kao domaćin ove promocije, predstavio je publici koja je pristigla u velikom broju, autora ove knjige, kao i uvažene profesore, koji su izneli svoje mišljenje o ovom značajnom delu za našu kulturu. Gostima na promociji održanoj u amfiteatru SPENS-a, prvo se obratio gospodin Kojić sa nekoliko uvodnih reči o autoru, kao i o samoj knjizi.

Autor knjige, uvaženi primarijus dr Bogdan Kalezić, zamolio je prisutne za minut ćutanja u čast svim žrtvama tokom perioda koji obuhvata ova knjiga.
Prof.dr Dimitrije Kalezić, profesor Teološkog fakulteta, blagoslovio je skup i rekao:
Naša kultura ovakve knjige videla nije. Ovo nije samo istorija, već dorečena istorija. Stil knjige je vrlo lep, i vodi računa o odnosu stila i sadržaja. Predstavlja čitav jedan kapital i dragocenu biblioteku sa impozantnom listom autora, uvaženih profesora i akademika. Ovu knjigu bi svaka kuća trebala da ima. Neophodno bi je bilo poslati i u našu dijasporu. U mnogim zemljama koje sam posetio, domovi poseduju svoje sopstvene biblioteke sa kapitalnim delima svoje istorije i tradicije. Nažalost, to kod nas nije slučaj.

0

Nakon ovog izlaganja usledio je muzički deo programa u kome je umetnik Ljuba Manasijević otpevao pesmu Dositeja Obradovića “Vostani Serbije”, zajedno sa publikom, koja je tokom izvođenja pesme stajala u znak poštovanja.
Prof. dr Đorđe Lopičić rekao je:

“Novi Sad je uvek bio srpska Atina što se tiče kulture, i mi, profesori beogradskog Univerziteta ga sa radošču posećujemo i sa zadovoljstvom učestvujemo na ovako značajnim skupovima. Primarijus Zlatar mi je učinio veliku čast time što me je pozvao da budem recezent njegove knjige. To je zaista bio ogroman materijal. Uspeo je da kontaktira više od 200 autora knjiga na sličnu temu. Ovakakav poduhvat da radi jedan čovek, zaista je za veliko poštovanje. Iza ovog kapitalnog dela je morala da stane država. Mi smo kao narod skloni zaboravu, a naročito smo skloni da zaboravimo ljude koji su ostavili značajan trag u našoj nacionalnoj istoriji.”

Nakon profesorovog izlaganja, poznati kompozitor Nenad Stanković izveo je pesmu “Simonida”.
Stvarno je veliki podvig skupiti ovoliki broj uglednih ljudi, naučnika i akademika. Svako poštovanje autoru, primarijusu Zlataru za ovo kapitalno delo koje ostavio u amanet našem narodu“, rekao je prof. dr Petar Milosavljević.

Na samom kraju predavanja reč je uzeo i sam autor knjige, zahvalivši se uvaženim profesorima i prisutnoj publici. “Žao mi je što ova knjiga na kojoj sam radio dugi niz godina, nije dostupnija vama, dragi ljubitelji naše istorije. Razlozi za to su nažalost čisto materijalne prirode. Ova knjiga obuhvata period od deset vekova naše nacionalne istorije i finansirana je mojih sopstvenih sredstava. Moja ideja nije naišla na podršku naših ustanova kulture, stoga je i cena knjige visoka naspram naših sve skromnijih platežnih mogućnosti“, rekao je autor knjige, uvaženi primarijus Bogdan Zlatar.

Autor: Jelena Dopuđ