Početna Gradske teme Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću pred Novosađanima do sredine novembra

Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću pred Novosađanima do sredine novembra

Foto: Facebook

Gradska uprava raspisala je javnu nabavku za izlivanje spomenika Kralja Petra I Karađorđevića koji će biti postavljen na Trgu Republike.

Procenjena vrednost tendera je 12 miliona dinara bez PDV-a, a ponuđač koji dobije posao će biti u obavezi da odlije spomenik u bronzi i potom ga transportuje do Novog Sada i montira na Trgu. Spomenik će se izraditi po modelu koji će napraviti akademski vajar Zoran Ivanović, koji je ranije od stručne komisije Grada dobio posao pravljenja modela spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću na konju u glini sa rokom do 5. jula ove godine. Za to će biti plaćen 12 miliona dinara.

Prema konkursnoj dokumentaciji, pobednik tendera će imati obavezu da spomenik Kralju Petru I postavi do 22. novembra ove godine, što jasno govori da spomenik mora da bude u Novom Sadu do obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje kraljevini Srbiji nakon I Svetskog rata.

Podsetimo da je odluku o podizanju spomeniku srpskom kralju donela Skupština grada na predlog Saveta za kulturu i inicijativu, koju su potpisali direktori nekoliko gradskih kulturnih ustanova, a sve pozivajući se na takvu inicijativu iz perioda pre II Svetskog rata koja nikada nije realizovana.

Spomenik će biti visok oko 10 metara i nalaziće se na zelenoj površini na Trgu Republike koja je tu napravljena pre nekoliko godina. Kralj će gledati ka Vladičanskom dvoru, a postament će biti od mermera i na njemu će pisati tekst na ćirilici na sve četiri strane – i to na južnoj “Petar I Krađorđević 1844-1921”, severnoj “Kralj Srbije 1903-1918”, na zapadnoj (prednjoj strani) biće grb Kraljevine Srbije a sa istočne “Ruma 24. novembar 1918, Novi Sad 25. novembar 1918”. Oko spomenika će biti postavljena podna rasveta.

Koliko će tačno Novi Sad dati za izradu ovog spomenika za sada nije poznato, ali gledajući koliko je već dato i procene vrednosti tendera, izvesno je da će suma ići i do 30 miliona dinara.

Izvor: 021