Početna Gradske teme Mirović: Uskoro Centar za vanredne situacije

Mirović: Uskoro Centar za vanredne situacije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović predstavio je danas opremu dobijenu iz IPA projekta prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija, koji nosi naziv “Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER”, vrednu više od 440 hiljada evra.

Donaciju je obezbedila Evropska unija, a učešće Pokrajinske vlade je u visini 15 odsto ukupne vrednosti projekta.

Podsetivši na 2014. godinu koja je bila, kako je rekao, godina opomene, predsednik Mirović rekao je da je Pokrajinska vlada u minule dve godine radila paralelno na realizaciji projekta “Ember” i na sanaciji obaloutvrda na svim kritičnim mestima u pokrajini.

– Radićemo sve dok te kritične zone, a posebno na obaloutvrdi na reci Savi, u opštinama Ruma i Sremska Mitrovica ne budu završene – rekao je predsednik Mirović.

On je najavio da će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Gradom Novim Sadom biti izgrađen Centar za vanredne situacije, koji će biti, kako je rekao, koordinator svih resursa, kada je reč o vanrednim situacijama.

– Želimo da u budućnosti, na jednom mestu kroz koordinaciju Štaba za vanredne situacije, odgovorimo svakoj situaciji na adekvatniji način – izjavio je predsednik Mirović.

Projekat “Ember” je nastao kao odgovor na poplave koje su pogodile naš region u maju 2014. godine, i predstavlja samo jedan u nizu projekata koji se zajednički realizuju u saradnji institucija iz AP Vojvodine i Vukovarsko – Sremske županije, a uz podršku Evropske unije.

Ovim projektom obezbeđena je između ostalog, i kombinovana mašina – utovarivač, mašina za punjenje vreća peskom, pumpa za vodu, cisterna za pitku vodu i gumeni čamci.

Obilasku je prisustvovao i potpredsednik Pokrajinske vlade i komandant Štaba za vanredne situacije Đorđe Milićević.

Izvor: RTV
Foto: vojvodina.gov.rs