Početna Gradske teme Spomenik porodice Čenazi biće ispred banke “Intesa”

Spomenik porodice Čenazi biće ispred banke “Intesa”

0

NadgorbniSpomenikCenazi

Restauriran i konzerviran nadgrobni spomenik porodice Čenazi, poslednje nepokretno kulturno dobro koje svedoči o postojanju jermenske zajednice u Novom Sadu, biće montiran na zelenom travnatom ostrvu ispred banke “Intesa” na Bulevaru Mihajla Pupina, piše Dnevnik.

Zbog toga se između demokrata i naprednjaka izrodila još jedna bitka medijskim saopštenjima. Dok demokrate tvrde da je spomenik porodice Čenazi u centru Novog Sada predmet obmane gradske vlasti, naprednjaci to negiraju.

Iz DS-a se pozivaju na izmeštanje spomenika, podsećajući da je gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, obećala da će spomenika biti vraćen na originalnu lokaciju.

– Uklanjanje spomenika i grobnice obavljeno je pomoću bagera, što je protivno zakonskim propisima i obavezama u ovakvim slučajevima, pa je veliko pitanje u kakvom je uopšte stanju taj spomenik – ističu demokrate.

Oni još dodaju i da je “sudbina starih trščara u Ulici Kraljevića Marka i zgrade predratne Komunalne banke već “zapisana” u novim urbanističkim planovima, a devastacija i moguće uništenje poslednjeg autentičnog traga života Jermena u Novom Sadu je samo poslednji u nizu primera varvarskog odnosa prema urbanističkom i istorijskom identitetu Novog Sada”.

U Gradskom odboru SNS navode da je Gradski odbor DS-a izneo laži na račun vlasti u nastojanju da “naruši tradicionalno dobre odnose jermenskog i srpskog naroda, koje, između ostalog spaja i tragična istorija”.

– Po završetku radova na objektu, a uz dogovor sa predstavnicima Konzulata Republike Jermenije u Beogradu, spomenik će biti vraćen. Prema projektu, on će građanima biti vidljiviji i pristupačniji, a istovremeno je ispoštovano i mišljenje stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture da on treba da bude postavljen u blizini starog mesta, jer je u pitanju prostor nekadašnjeg kompleksa Jermenske crkve. Na tom mestu biće postavljene i zastave prijateljstva Jermenije i Srbije – navode naprednjaci.

Izvor: Novisad.com