Početna Gradske teme Sportisti sa invaliditetom dobili kombi vozilo, 10 invalidskih kolica i sportsku opremu

Sportisti sa invaliditetom dobili kombi vozilo, 10 invalidskih kolica i sportsku opremu

0

U okviru projekta “Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!” obezbeđeni su kombi vozilo, 10 invalidskih kolica i sportska oprema za treninge sportista sa invaliditetom.

Ukupna vrednost ove donacije iznosi 70 hiljada evra.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez je izrazio zadovoljstvo što danas vidimo prve konkretne rezultate projekta “Parainspired!”, koji ima izuzetan značaj za razvoj i rekreativnog i takmičarskog sporta među osobama sa invaliditetom.

– Prvi put naši sportisti paraolimpijci imaju na raspolaganju kombi vozilo koje je adekvatno opremljeno i koje će im služiti za odlazak na takmičenja, treninge i za druge aktivnosti. I na ovaj način želeli smo da podržimo naše paraolimpijce, koji, godinama unazad, na najbolji način promovišu Srbiju – kazao je Batez i podsetio da su sa poslednjeg evropskog prvenstva doneli dva zlata i četiri srebra.

Projekat “Parainspired!” se realizuje u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Zajednički ga sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, kao vodeći partner, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Opština Inđija i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Ukupna vrednost projekta je 263.914,43 evra, a Evropska unija ga kofinansira sa 224.32,27 evra.

– Važno je da koristimo mogućnosti koje nude programi prekogranične saradnje, jer je naš budžet za sport skroman u odnosu na potrebe – naglasio je Batez i dodao da je pored projekta “Parainspired!” Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, u protekle tri i po godine, bio nosilac projekta u oblasti školskog sporta.

Tokom 15 meseci, koliko će projekat “Parainspired!” trajati, predviđen je čitav niz aktivnosti čiji je cilj da se poveća učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području, te da se stvore uslovi za veću dostupnost sportske infrastrukture osobama sa invaliditetom.

Sekretar Batez je istako da će se sporovesti istraživanje koji su to sportovi interesantni ljudima sa invaliditetom, od rekveativnog do vrhunskog sporta, kako bi se povećala baza iz koje će se razviti vrhunski sportisti.

Istovremeno, Batez ističe da je naša sportsaka infrastuktura građena pre 20-30 godina, te da se tada nije vodilo računa o tome da sadržaji i javni objekti treba da budu prilagođeni ljudima sa invaliditetom.

– To se polako menja i uveren sam da će se u Nacionalnoj strategiji sporta, koja se priprema za novi desetogodišnji period, voditi računa o tome da sportska infrastruktura bude prilagođena ljudima sa invaliditetom, u rekreativnom i takmičarskom sportu – naveo je Batez dodajući da Pokrajina ima svog predstvanika u radnoj grupi koja radi na strategiji sporta u Srbiji.

Promociji projekta i donacije, održanoj u okviru Sajma sporta, prisustvoli su i naši zlatni paraolimpijci, kao i predstavnici sportskih organizacija invalida. Inače, projekat “Parainspired!” promovišu jedan od najboljih paraolimpijaca na svetu Zlatko Kesler, koji je na čelu Paraolimpijskog saveza Vojvodine i Borislava Perić Ranković – najbolji stonoteniser u svetu.

Izvor: 021
Foto: Pokrajinska vlada