Početna Gradske teme Sramota!: Novosađanka obolela od raka 43 dana čeka na rezultate MR

Sramota!: Novosađanka obolela od raka 43 dana čeka na rezultate MR

institut-sremska-kamenica-wide-jpg_640

Ljiljana Majstorović, koja boluje od karcinoma, već mesec i po dana čeka rezultate pregleda magnetnom rezonancom, od kojih joj zavisi život. Njen suprug Pera kaže da je ogorčen i da ne zna šta da radi jer su rezultati snimanja na Institutu za onkologiju Vojvodine presudni da bi lekari znali šta dalje da rade. “Ja Institut zovem svakog dana tri-četiri puta. Na telefone se ili niko ne javlja ili uvek dobijam isti odgovor, da rezultati još nisu gotovi“, priča Pera.
Na Institutu su mu rekli da će na rezultate čekati od pet do 10 dana, ali zapravo čeka mnogo duže dok njegova žena umire. “O problemu sam obavestio i njenu doktorku, ali čak ni ona ne može da učini ništa jer su drugi ljudi zaduženi za rezultate“, kaže on.

Ljiljanin suprug dodaje da je ona ranije bolovala od karcinoma materice i takođe na isto mesto išla na magnetnu rezonancu, odakle je rezultate dobila za pet dana. Prošle godine je operisana, a nakon zračenja pojavio se čvor na jetri zbog kojeg je radila CT.
Na tom snimanju se ne vidi šta je u pitanju i bilo je obavezno i hitno da se uradi magnetna rezonanca. Sve smo prošli brzo, ali ove podatke očigledno nema ko da očita. Verujte, najgore je ovo iščekivanje“, kaže on i ističe da su ti rezultati jako bitni da bi saznali i zbog čega njegova supruga gubi krv.

Sa Instituta za onkologiju nisu odgovorili “Blicu” zbog čega porodica Majstorović toliko dugo čeka na rezultate.
Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović više puta je isticala da je glavni problem Instituta nedostatak radiologa. Ona je kazala da u celoj Vojvodini ima samo 28 lekara te specijalizacije. Situacija je takva između ostalog i zbog važećih normativa prema kojima na 50.000 stanovnika ide jedan radiolog, zbog čega se u Institutu za onkologiju godišnje pregleda i do 12.000 pacijenata magnetnom rezonancom.

Autor: Blic