Početna Gradske teme SRBATOM donirao opremu u vrednosti od 85.000 evra Naučnom institutu za veterinarstvo...

SRBATOM donirao opremu u vrednosti od 85.000 evra Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad” radi brzog detektovanja korona virusa

0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) donirao je Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad” opremu i materijale za brzu detekciju virusa COVID-19.

SRBATOM je kao državni organ, u ime Republike Srbije, zatražio pomoć za opremanje laboratorija za PCR testiranje na virus korona od Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) koja je prihvatila zahtev u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19. Primopredaja donacije čija je ukupna vrednost oko 85.000 evra realizovana je u Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad”.

Događaju su prisustvovali Branka Bežanov, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici Grada Novog Sada, Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), dr Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, dr Tamaš Petrović, šef Odeljenja za virusologiju Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.

„Zahvaljujemo se SRBATOM-u što je prepoznao da Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ može da doprinese brzoj dijagnostici virusa COVID-19. Među donacijom koju smo dobili nalazi se izuzetno vredna oprema, kao što je kabinet trećeg nivoa biosigurnosti koji omogućava rad sa najopasnijim uzročnicima bolesti, ali prevashodno za dijagnostiku virusa COVID-19. Do sada je na Institutu ispitano oko 12.000 uzoraka, a sama oprema koju smo dobili je multifunkcionalna i pomoći će u dijagnostici virusa i bakterija opasnih zaraznih bolesti i kod domaćih životinja“, naveo je dr Sava Lazić, direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov naveo je da je SRBATOM početkom pandemije inicirao zahtev za donaciju u vidu opreme laboratorijama za PCR testiranje na COVID-19 od Međunarodne atomske agencije. Istakao je da su do sada opremljene već tri laboratorije sa najsavremenijom opremom koju Srbija do sada nije imala, a sve u cilju suzbijanja virusa korona.

Šef Odeljenja za virusologiju Tamaš Petrović naveo je da donirana oprema omogućava podizanje kapaciteta Naučnog instituta za veterinarstvo ”Novi Sad” za dijagnostiku/detekciju virusa SARS – CoV-2, što znači da je trenutni kapacitet laboratorije 300 uzoraka dnevno. Od opreme je stiglo kabinet nivoa 2 i nivoa 3 biosigurnosti, pri čemu poslednji omogućava rad i sa visoko patogenim živim virusima. Osim toga, stigao je REAL TIME PCR i propratna oprema za izvođenje testa, kao i reagensi i potrošni laboratorijski materijali. Osim toga doniran je i značajniji kontigent lične zaštitne opreme i opreme za uzorkovanje koji omogućava bezbedan rad u laboratoriji.

SRBATOM je osim donacije Naučnom institutu za veterinarstvo ”Novi Sad”, opremu dodelio Institutu za virusologiju, vakcine i serume ”Torlak” i Veterinarskom specijalističkom institutu ”Kraljevo”, a sve u cilju primene nuklearne tehnologije za brzo detektovanje korona virusa radi kontrolisanja rastućeg broja zaraženih. Ukupna vrednost svih donacija iznosi više od 230.000 evra.

Foto: SRBATOM