Početna Gradske teme U Novom Sadu 400 novoobolelih za dva dana

U Novom Sadu 400 novoobolelih za dva dana

0

Institut za javno zdravlje je saopštio da se u Novom Sadu i dalje dnevno beleži više od 200 novih slučajeva kovida-19, a u bolnicama u Novom Sadu danas se nalazi 255 pacijenata.

Institut za javno zdravlje u poslednjem preseku navodi da je tokom jučerašnjeg dana u Vojvodini registrovano 577 novih slučajeva, najviše u Novom Sadu 219 i da je situacija u Pokrajini vanredna. Ovo je neznatno niži broj novih slučajeva nego u prethodnom izveštaju 11. novembra, kada su bila 623 slučaja u Pokrajini i 269 u Novom Sadu.

Prema novim podacima Instituta, u Vojvodini ima 5.811 aktivnih slučajeva, što predstavlja porast od 1.000 u poslednja dva dana. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 3.058, što je 400 novoobolelih u poslednjih 48 časova.

– U ovom trenutku na teritoriji 12 opština situacija se ocenjuje kao vanredna – u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru, Sremskim Karlovcima i Novoj Crnji. Izrazito nepovoljna epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja, registruje se u još 8 opština – Sombor, Kikinda, Inđija, Kula, Bečej, Vrbas, Ruma i Temerin. U 11 opština situacija se ocenjuje kao nepovoljna sa tendencijom pogoršanja – Subotica, Kovin, Šid, Srbobran, Titel, Irig, Bela Crkva, Novi Bečej, Plandište, Kovačica i Novi Kneževac. U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja – navodi se u izveštaju Instituta.

Direktorka KCV-a Edita Stokić navela je da se na Infektivnoj klinici, Rehabilitaciji, Abdominalnoj, Urologiji, Plastičnoj i Maksilofacijalnoj klinici, koje služe kao kovid bolnice, danas nalazi 228 pacijenata, što je za 23 više nego u četvrtak, dok je njih 16 na respiratorima, što je isti broj kao dan ranije. Ona je dodala da u Vojnoj bolnici danas ima 27 pacijenata, što je za dvoje manje.

Ona nije navodila da li je bilo smrtnih slučajeva, što je praksa već mesecima.

Edita Stokić je izjavila i da je uočen nagli porast broja pacijenata, kao i da veliki broj hospitalizovanih zahteva intenzivnu kiseoničku potporu. Ona je za RTV rekla da će, s obzirom na porast broja pacijenata, narednih dana morati da obezbede dodatne kapacitete. Direktorka KCV-a nije navela koliko će još klinika biti pretvoreno u kovid bolnice, kao ni koliki je maksimalni kapacitet.

Novi Sad u slučaju potrebe, kako je ranije najavljeno, može za 24 do 48 sati da Novosadski sajam pretvori u privremenu bolnicu sa više stotina ležajeva.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay