Početna Gradske teme Srbija odgovara na hrvatsku notu notom za spomen ploču u Novom Sadu:...

Srbija odgovara na hrvatsku notu notom za spomen ploču u Novom Sadu: Bratić nije osuđen za ratne zločine

0

Nema ničeg spornog u postavljanju spomen ploče general-majoru JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj kasarni “Jugovićevo”, jer je Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine, tadašnje legalne vojne formacije i nije osuđen za ratne zločine, navodi se u noti srpskog Ministarstva spoljnih poslova koje je odbacilo navode hrvatskog ministarstva.

MSP u noti ističe učestale aktivnosti Hrvatske usmerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita NDH i kao primere navodi podizanje spomenika Miru Barešiću, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomen ploču sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni” koja je iz Jasenovca prebačena u Novsku, kao i imenovanje ulica po Miletu Budaku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske u Srbiji ističe i da insistiranje Hrvatske na “oružanoj agresiji” Srbije može da se protumači jedino kao klasična zamena teza, “s obzirom na to da je Hrvatska proterala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente krivičnog dela etničkog čišćenja”.

– O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i proteranim Srbima koji su živeli na teritoriji Hrvatske, kao i mere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje preduzima kako bi se onemogućio povratak Srba – navodi se u noti srpskog ministarstva.

Dodaje se da uprkos napora srpskih zvaničnika da se odnosi sa Hrvatskom uzdignu na viši nivo, sa hrvatske strane postoji stalno umanjivanje dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unapređenju bilateralnih odnosa između dve zemlje.

– Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regionu, ni izgradnji atmosfere dobrosusedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za prevazilaženje teških posledica ratnih sukoba iz 90-tih godina – poručuju iz MSP.

Podsetimo, u zgradi Komande grada u spomen sobi 1. Kopnene brigade Vojske Srbije u Novom Sadu juče je otkrivena spomen ploča generalu Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je kao komandant Novosadskog korpusa poginuo 4. novembra 1991. godine, tokom napada na Vukovar.

Povodom postavljanja ploče oglasila se Hrvatska slanjem protestne note, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Hrvatska preuveličava značaj postavljanja spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, te da on nije ratni zločinac.

Izvor: N1/021
Foto: Novisad.rs