Početna Gradske teme Srbija ulaže tri puta više od Lira

Srbija ulaže tri puta više od Lira

money-163502_640

Srbija će za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju američke korporacije “Lir” (Lear) u Novom Sadu i zapošljavanje 2.000 ljudi uložiti tri puta više novca od stranog partnera, a stručnjaci za strana ulaganja ocenili su taj ugovor kao štetan, navodi Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ugovorom o državnoj pomoći, koji je objavio VOICE, američkoj korporaciji će na ime subvencija za zapošljavanje biti isplaćeno 9,58 miliona evra.

– Računajući državnu pomoć i predviđena izdvajanja za gradnju hale, dolazi se do okvirnih državnih ulaganja od 42,5 miliona evra, dok se bez vrednosti zarada zaposlenih, “Lir” obavezao da uloži 14,8 miliona evra. Tako su ulaganja države u otvaranje ove firme tri puta veća od ulaganja investitora – naveo je VOICE.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je ugovor sa američkom korporacijom “štetan”, da je posao “našminkan”, kao i da je “vrlo sličan, ako ne i gori” od dovođenja kineskog investitora Mei Ta, i da su o ugovoru sa srpske strane pregovarale “neznalice”.

– Ugovor je potpisan pred izbore i čini se da je na našu štetu zbog toga požureno da se dovede investitor. Takođe, postoje velike razlike između ugovora na srpskom i njegovog engleskog prevoda, što je nedopustivo. Najtragičnije je što mi ne razumemo da je konfekcioniranje kablova jedna industrija koja je odavno u lošem stanju i od koje iole razvijene zemlje beže – dodao je Kovačević.

VOICE je naveo i da je američka korporacija “Lir” bila na meti optužbi organizacija za zaštitu prava radnika, ali i američkog Ministarstva rada zbog otpuštanja radnika koji su ukazali na korišćenje opasnih supstanci u prozivodnji zbog kojih su neki od njih dobili astmu.

Poslovanje te kompanije u Hondurasu kritikovale su nevladine organizacije, navodeći da se radnici tretiraju na nehuman način.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay