Početna Gradske teme “Srbijagas” se seli iz Karingtonke, NIS za sada ne ide u Beograd

“Srbijagas” se seli iz Karingtonke, NIS za sada ne ide u Beograd

Zaposleni u “Srbijagasu” do kraja godine napustiće prostorije NIS-a u Narodnog fronta 12 i preseliće se u objekat na Bulevaru oslobođenja, pored nekadašnjeg pokrajinskog SUP-a, saznaje 021.

Reč je o oko 300 zaposlenih koji će ući u rekonstruisanu zgradu, na kojoj su radovi u toku.

Istovremeno, za 021 je potvrđeno da se sedište NIS-a za sada neće seliti u Beograd, kako se spekuliše u javnosti. Nezvanično, postoje namere rukovodstva kompanije da se u naredne dve do tri godine uprava preseli u Beograd, ali ta odluka još uvek nije doneta.

Priča o budućnosti poslovanja Naftne industrije Srbije aktuelna je poslednjih meseci. Izvori 021 navode da će zgrada u kojoj je sedište NIS-a, popularna “Karingtonka”, u budućnosti biti prodata, a da je zainteresovani kupac “MK Grupa”. Nezvanično, planovi su da se nefunkcionalna, glomazna zgrada pretvori u luksuzni hotel, ali zvanične potvrde još uvek nema.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak krajem prošle godine izjavio je da “ima pouzdane informacije” da se sprema izmeštanje sedišta NIS-a iz Novog Sada u Beograd. On je novinarima na poslednjem obraćanju 2018. godine rekao da će Novi Sad izgubiti ogromnu količinu novca preseljenjem sedišta, a zbog velike sume koju kompanija plaća na ime poreza i obaveza.

“To je nova i nova i nova centralizacija s ciljem da se sve zatvori u jedan kabinet i predsoblje ispred njega, a ako se takva centralizacija nastavi, onda Srbija ne može ostati u formatu u kojem jeste”, ocenio je tada Čanak.

Međutim, kako za 021 navode u Naftnoj industriji Srbije, trenutno ne postoje namere da se firma preseli iz “Karingtonke” u Beograd.

“Poslovanje kompanije NIS obavlja se u dva poslovna centra, od kojih se jedan nalazi u Novom Sadu, a drugi u Beogradu i kompanija će i ubuduće zadržati ovakvu organizaciju rada. Kada je reč o radu poslovnog centra u Novom Sadu u Ulici Narodnog fronta 12, NIS u ovom trenutku nema planova o napuštanju ove zgrade, a valja znati da ovo zdanje osim NIS-a i sada delimično koriste razni zakupci, u skladu sa raspoloživim slobodnim prostorom i eksternim potrebama”, naglašavaju u NIS-u za 021.

Podsetimo, Naftna industrija Srbije otišla je 2009. godine u većinsko vlasništvo “Gaspromnjefta”, kupovinom 51 odsto akcija. Prethodnih pet decenija bilo je, u više različitih oblika, državno preduzeće koje se bavilo istraživanjem, preradom i proizvodnjom nafte i gasa. Sedište je pedesetih iz Zrenjanina preseljeno u Novi Sad, a poslovnice su otvorene u više gradova, između ostalog u Beogradu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay