Početna Gradske teme Srpsko-kineske policijske patrole i u centru Novog Sada

Srpsko-kineske policijske patrole i u centru Novog Sada

Posle Beograda, od juče srpski i kineski policajci šetaju i novosadskim ulicama. Kako piše 021, građani su srpsko-kinesku patrolu u kojoj su dva kineska policajca i srpski policajac i policajka mogli da vide u centru Novog Sada, Dunavskom parku i na Keju.

Koliko se moglo čuti, kineski policajci prvi dan na ulicama Novog Sada proveli su u obilasku ulica i lokacija gde turisti uglavnom borave, a ovo je i bila prilika da se upoznaju sa svojim kolegama iz Srbije.

Mnoge policije u svetu neguju ovakav vid saradanje gde se ljudstvo razmenjuje kako bi se olakšala komunikacija sa strancima. To su srpski državljani, na primer, mogli da vide i u Crnoj Gori.

Kineski policajci nisu naoružani i nemaju nikakve posebne nadležnosti, već im je zadatak da tokom patrola u Novom Sadu, Beogradu i Smederevu, gde je najveći broj kineskih turista, pomognu u komunikaciji sa njima ne samo zbog jezika, već i zbog toga što je međunarodna praksa pokazala da su građani otvoreniji za saradnju kada vide predstavnike svoje zemlje.

Kineski policajci su za nekoliko dana u Beogradu postali prava atrakcija, pa je sve više ljudi koji žele da se fotogtrafišu sa njima. Slično je i u Novom Sadu, gde su prolaznici ovu srpsko-kinesku patrolu fotografisali mobilnim telefonima, a nekolicina im se i javila na engleskom.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Pixabay