Početna Gradske teme Srušen legendarni “Točak”: Novosađani ostali bez još jednog kultnog mesta

Srušen legendarni “Točak”: Novosađani ostali bez još jednog kultnog mesta

0

Srušeno je jedno od nekada najpoznatijih mesta za izlazak u Novom Sadu. Iako već dosta dugo nije radila, objekat u kom se nalazila diskoteka “Točak” srušen je u subotu.

Uz “Đavu” je jedno vreme bila najpopularnije mesto u gradu, a važila je i za najveću diskoteku u Jugoslaviji. “Točak” je otvoren pre gotovo šest decenija i u početku je bio samo restoran, a držao ga je Paja Točak, odnosno Pavle Galić.

Veliku popularnost “Točak” stiže kada ga kupuje Mile Pice (Milorad Stošljević), koji ga je pretvorio u diskoteku. U “Točku” su nastupali Riblja Čorba, Zdravko Čolić, Arsen Dedić, Lepa Brena, Oliver Mandić, Goran Bregović i brojni drugi.

Trenutak u kom mašina ruši stari objekat u Petrovaradin, čuvenu restoteku, zabeležio je na kameri reporter “Dnevnika”.

O popularnosti točka pre pet godina je za 021.rs pričao sam Mile Pica. Kako je rekao, novosadski hoteli su tada bili popunjeni ljudima iz Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, a u “Točku” su imali i šta da vide.

“Bilo ko da dođe, ja sam stajao sa njima dok se ne oslobodi neko mesto. Nisam dozvoljavao da neko bude dignut sa stola, da bi seo neki Bregović, ja ili bilo ko drugi. Bez obzira na to da li je bio klinac ili stariji, svi su bili ispoštovani do kraja. To je bilo jedno drugo vreme. Poštovali smo se i postojao je kodeks kojeg smo se pridržavali. Ako bi neko pravio probleme, sami prijatelji bi ga izvodili napolje da to ne bi radio u ‘Točku’. Događalo se da deca, devojčice od 15, 16, 17 godina ostanu bez prevoza kući, pa bih ja organizovao moje konobare da ih voze kući u dva ujutru. Onda bi roditelji zvali sutradan i zahvaljivali se”, pričao je Mile o tom periodu.

Kako je rešen dugogodišnji “komunalni problem”?

Kada je 1981. godine odlučio da proširi posao i otvori diskoteku “Točak”, Mile nije računao na rivalstvo između Novog Sada i Petrovaradina.

Kakva je situacija vladala govori i to da su se, navodno, na mostu mogle kupiti cigle. Za svaki slučaj i “nužnu samoodbranu”. Kako bi rešio taj problem i kako bi omogućio da mladi dolaze iz Novog Sada u Petrovaradin da se provedu, a ne da se tuku, Mile je jednostavno otišao u Petrovaradin i pitao – ko je glavni.

“Preporučeni su mi braća Topić. Nađem ih, sednem sa njima i pitam ih da li su zainteresovani za rad. Oni kažu da jesu, a ja ih pitam da li mogu da reše problem da klinci iz Petrovaradina ne prave problem deci koja dolaze iz Novog Sada. Mi smo bukvalno u jednom danu, sa tri brata Topića, pomirili Petrovaradin i Novi Sad i rešili da nestanu svi ti problemi koji su bili nagomilani”, prepričao je svoju metodu novosadski ugostitelj.

Izvor: 021.rs, Dnevnik
Foto: Screenshot (Google Maps)