Početna Gradske teme Šta sve koči imunizaciju u Gerontološkom centru “Novi Sad”?

Šta sve koči imunizaciju u Gerontološkom centru “Novi Sad”?

Iako su prve vakcine korisnici Gerontološkog centra “Novi Sad” primili još krajem decembra prošle godine, imunizacija u novosadskim domovima za stare još uvek nije ni blizu kraja.

Vakcinacija je započela 24. decembra 2020. godine, kada je ukupno 98 korisnika i dvoje zaposlenih u domu na Limanu primilo prve doze Fajzerove vakcine. Ovi korisnici su već revakcinisani, a u međuvremenu je imunizacija izvršena i u novom stacionaru u Futogu. Ukupno je, u ova dva objekta, vakcinisano 200 korisnika i zaposlenih.

Jedan deo korisnika, njih 13 sa Limana koji u prvoj grupi nisu želeli da se vakcinišu se predomislio i sada su se vakcinisali. Na Limanu je nevakcinisano ostalo svega nekoliko korisnika. Ima i jedan deo njih koji zbog prethodnih jakih alergijskih reakcija nije mogao da se vakciniše Fajzerovom vakcinom, tako da u Centru čekaju da dobiju ili rusku ili kinesku vakcinu.

Nikola Stojanović, korisnik doma na Novom naselju, kaže da je u njegovom smeštaju bilo organizovano javljanje za vakcinisanje, ali da od tada nisu dobili nikakve informacije o terminu.

“Ne znaju ni oni kad. Kažu, možda za dve-tri nedelje. Nedavno sam razgovarao sa upravnicom doma, niko pojma nema kad će biti”, kaže Nikola.

Korisnici doma čekaju vakcine i kao nadu da će se njihova situacija promeniti na bolje, jer su mesecima unazad zatvoreni u svoje sobe.

“Mi smo potpuno izolovani. Poseta nema, nekad se prošetamo po hodniku. Čak se ni međusobno ne srećemo na ručku, hranu nam donose u sobe”, objašnjava Stojanović.

Slična situacija je i u domu u Futogu. Srodnici korisnika koji su se obraćali medijima kažu da je problem što ne dobijaju nikakve informacije o imunizaciji od nadležnih.

Da imunizacija u domovima za stare teče sporijim tokom kaže i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović.

“Prošlo je manje od mesec dana od preležane bolesti kod nekih korisnika, tako da nisu još uvek u mogućnosti da se vakcinišu. Veliki broj korisnika bio je i pozitivan na koronu tokom decembra, pa mora da prođe još vremena da bi mogli da se vakcinišu”, objasnio je Petrović prilikom obilaska hale Novosadskog sajma koja je opremljena za imunizaciju.

Direktorka Centra Slavica Škrbić kaže da je ukupno vakcinisano 200 korisnika i zaposlenih u domovima na Limanu i u Futogu, ali da najveći objekat, onaj na Novom naselju još uvek nije došao na red.

“U nekoj od sledećih grupa za vakcinisanje će verovatno biti Novo naselje. To je naš najveći objekat i tu je ipak potrebna veća količina vakcina, tu se za imunizaciju izjasnilo oko 260 korisnika i jedan broj zaposlenih. Čekali smo i zato što smo imali koronu u domu, pa su korisnici morali da se oporave”, objašnjava Škrbić.

Još jedan razlog čekanja je i to što su se korisnici prijavljivali za različite vakcine, a neki od njih nisu mogli da prime Fajzerovu zbog alergijskih reakcija, tako da su primorani da čekaju da dobiju sledovanja drugih proizvođača.

Pojedini korisnici i njihovi srodnici požalili su se zbog nedostatka informacija o vakcinisanju. Direktorica Gerontološkog centra ocenjuje da je, s obzirom na situaciju, informisanje blagovremeno i transparentno.

“U onom momentu kada dobijemo informaciju da će određen broj doza stići u našu ustanovu i kada se opredelimo koji će to objekat biti, mi ih onda informišemo. I mi obaveštenje dobijemo dan, dva ranije pre nego što će vakcine stići kod nas. U svakom slučaju, svi su informisani i od svakog korisnika koji želi da primi vakcinu je uzeta pismena saglasnost ili, u slučaju nemanja poslovne sposobnosti, od njihovih staratelja”, kaže Škrbić i zaključuje da oni nemaju mogućnost da poruče količinu i proizvođača vakcine, već da uzimaju ono što se uputi njihovoj ustanovi.

Izvor: 021
Foto: Pixabay